Bodrogi László elment franciának

2008.12.09. 15:44 Módosítva: 2008.12.09. 15:50
A jövőben franciaként versenyez tovább Bodrogi László, a legsikeresebb magyar kerékpáros. A magyar szövetség tájékoztatása szerint az időfutam világbajnoki ezüstérmes levélben jelezte: megkapta a francia állampolgárságot, a 2009-es idényben az orosz Katyusa csapatában franciaként szerepel, és lemond a magyar válogatottságról.

A lábtörése után lábadozó időfutam-specialista jelenlegi klubja, a francia Crédit Agricole az idény végén megszűnik. A Katyusa a Tinkoff csapatból alakul át, és már több világklasszist - például az ausztrál Robbie McEwent, az orosz Vlagyimir Karpecet és az olasz Filippo Pozzatót - igazolt le.

a csütörtökön 32 éves, egyéni időfutamban a 2000-es vb-n bronz-, a tavalyin pedig ezüstérmes Bodrogi már korábban jelezte szándékát, és most, hogy megkapta a francia állampolgárságot, már nem Magyarországnak gyűjti a ranglistás pontokat.

Az idei magyar ob-t nagy fölénnyel nyerő Bodrogi az olimpiára érmes reményekkel érkezett, de végül az országúti kerékpárosok mezőnyversenyében végig se ment. Ezt még elnézték neki, mondván, csak a pályával ismerkedett, ám az egyéni időfutamban is csak a csalódást keltő 27. helyen ért célba.

Idei versenyei nem sikerültek túl jól, a svájci körversenyen is csak az 50. lett. A Tour de France francia körversenyt is kikellett hagynia, mert a Crédit Agricole nem nevezte őt a viadalra.

Bodrogi a magyar kerékpársport történetének első vb-érmese, illetve ő volt az első magyar, aki indulhatott a világ legjelentősebb viadalán, a Tour de France-on, illetve a szintén patinás Vuelta a Espanán.