Las Vegasba költözik az Eb-győztes úszó

2008.12.29. 12:11 Módosítva: 2015.05.21. 02:29
Tizenöt évesen már szerepelt az athéni olimpián, a magyar úszás egyik nagy ígéretének tartották Jakabos Zsuzsát, aki a felnőttek közt eddig csalódást okozott. Januártól Amerikában folytatja, és abban bízik, elindul felfelé.

Jakabos Zsuzsa élete legjobb idejét úszta a pekingi olimpián, ám ez is kevés volt ahhoz, hogy a 400 vegyes döntőjébe jusson.

„Örülök az egyéni csúcsnak, közel egy másodperccel javítottam meg a legjobbamat. Szerettem volna döntőbe kerülni, de ehhez 4:36 körüli idő kellett volna. Nagyon erős a mezőny, négy éve a mostaninál 10 másodperccel rosszabb idővel a 15. lettem, most a 13. helyen végeztem” – értékelte a futam után saját teljesítményét. Jakabos Kínában tagja volt a hatodik helyezett 4x200-as gyorsváltónak.

Jakabos részt vett a decemberi rijekai rövid pályás Európa-bajnokságon, és akkor még nem jelentette be, csak pár hét múlva: januártól Amerikában tanul, Las Vegasban, mert elfogadta a University of Nevada ösztöndíját.

A Baranya Megyei Online-nak úgy nyilatkozott, az elmúlt öt évben rendszeresen keresték Amerikából, de csak most fogadta el az ajánlatot. A jövőre húszéves versenyzőt támogatta Kiss László kapitány, aki abban bízik, hogy teljesítménye javul majd, csakúgy, mint Kerékjártó Tamásnak, aki évek óta Amerikában készül.

A pécsi úszó korosztályos versenyeken kimagaslóan teljesített: a 2005-ös ifi Eb-n mindhárom éremből szerzett egyet, a felnőttek közt azonban kissé csalódást okozott, nem állhatott eddig dobogóra, a 2007-es vb-re alig bírta kiharcolni a részvételt. Legjobb eredménye két Európa-bajnoki negyedik hely.

Jakabos fejében az is felmerült, hogy az olimpia után abbahagyja az úszást. Úgy érzi, környezetváltozásra van szüksége, de úgy számol, hogy a jövő évi római világbajnokságon ott lesz.