41 évesen ezüstérmes Dara Torres

2008.08.10. 11:28
Már a kijutásával is sokkolta a világot Dara Torres, az amerikai úszónő a versenyek napján a 4×100-as gyorsváltóban ezüstöt is szerzett. Pedig nem is ezért érkezett, az 50 gyorson akar olimpiai aranyat.

Csak mamának szólítja az amerikai úszóválogatott legnagyobb sztárja, Michael Phelps a csapat legidősebbjét, Dara Torrest. Érthető, hiszen az úszónő 41 éves, ez az ötödik olimpiája, és első aranyérme évében, 1984-ben Phelps még meg sem született.

A mama vasárnap megszerezte pályafutása tizedik olimpiai érmét. Az amerikai női 4×100-as gyorsváltó – Natalie Coughlin, Lacey Nymeyer, Kara Lynn Joyce, Dara Torres összetételben – 3:34.33 perces eredménnyel második lett a 3:33.76-tal olimpiai csúcsot úszó Hollandia mögött. Torres negyedikként ugrott a medencébe, akkorra már nagy volt a hátrány, nem tudta megközelíteni Marleen Veldhuist. Torres a második legjobb volt az amerikaiak közül.

„Mindenki nagyszerűt úszott, nagyon boldogok vagyunk az ezüsttel, mert azt hiszem, nem igazán számítottunk erre” – nyilatkozta a nagy mosollyal a medencéből kiszálló Dara, akinek ez a tizedik olimpiai érme.

A négyszeres olimpiai bajnok legalább tizenöt évet ráver társaira: Coughlin 26, a másik két úszónő 23, vagyis ők is a Los Angeles-i olimpia után születtek. Torres nyolc évvel legutóbbi olimpiája után tért vissza, két évvel kislánya születését követően.

Eddigi aranyait mind váltóban szerezte (gyors: 1984, 1992, 2000; vegyes: 2000), azonban most is ő a világ egyik leggyorsabb úszónője: a válogatókon többször megdöntötte az 50 méteres gyorsúszás amerikai csúcsát. Az igazi nagy dobásra ebben a számban készül, hiszen az óriási küzdő Torres a fenti nyilatkozata ellenére egy dolgot utál igazán, veszíteni. Annyi biztos, már most is az idősebbek, a középosztály példaképének tekintik, bizonyítékként arra, az élsport nem csak a legfiatalabbaké.