Baranyai János nagyobb sztár, mint Phelps

2008.08.25. 18:47
Elsőre úgy tűnt, kegyetlen sérülést szenvedett a 77 kilós súlyemelő, Baranyai János, amikor könyöke természetellenes helyzetbe fordult a pekingi versenyen. A baj kisebb volt, a sportoló könyökficammal megúszta az esetet, a videómegosztókon pedig sztár lett, már 13 millióan látták a mozdulatot.

Az olimpia végeztével feltettük a kérdést, ki volt a pekingi játékok legnagyobb alakja, a sprinter Usain Bolt vagy az úszó Michael Phelps. Úgy tűnik, olvasóink a jamaicai futót kedvelik jobban, a Youtube.com nézettségi adatai alapján azonban egyikük sem érhet Baranyai János nyomába.

A 77 kilós súlyemelő sajnos nem tudta befejezni versenyét, mert harmadik szakításgyakorlatánál elvesztette az uralmat a 148 kilós súly felett. A könyöke szörnyű látványt nyújtva kicsavarodott, a hatalmas teher a hátát is megütötte. Az olimpia legszörnyűbb balesetét elszenvedő Baranyai feküdt a dobogón, és úgy tűnt, egészségéért is aggódni kell. (A történteket Itt nézhetik meg, mi magunk sem szívesen tesszük.)

A súlyemelő keze három órán keresztül volt ebben a természetellenes pozícióban, majd begipszelték. A kórházban kiderült, a baj kisebb, mint elsőre látszott. Nem törött csontja, nem szakadt szalagja, könyökficamot állapítottak meg nála. Vagyis a pályafutása nem tört ketté, gyógyulása után folytathatja a súlyemelést. A rendkívül rokonszenves nyíregyházi sportoló először azt hitte, nyílt törése van, mert ropogást, recsegést hallott. Napokkal a baleset után azt mondta az Indexnek, ha megmondják neki előre, ez történik vele, akkor is elindult volna Pekingben.

A Youtube.com-ra azonnal felkerült a baleset ,és újra kiderült, sokan fogékonyak a borzalomra. A legalább húsz verzióban fellelhető felvétel legnézettebb verzióját (amely valójában egy képsorozat) már 4,4 millióan látták, ez az elmúlt egy hónap második legnépszerűbb felvétele a videómegosztón. Ha a további tíz legnézettebb változatot hozzászámoljuk ehhez, tizenhárommillió felett jár a letöltők száma.

Ami még ennél is hihetetlenebb, a nyolcszoros olimpiai bajnok Michael Phelpsre rákeresve azt kapjuk, hogy a legnézettebb róla szóló pekingi videót csupán hatszázezren látták. A másik extraklasszis, Usain Bolt sikereit összességében talán többen nézték, mint Baranyai sérülését, de legnézettebb klipjét is csak másfélmillióan játszották le.