Schulek Csaba válaszol

2008.09.05. 13:51

Tisztelt Uram!

Őszintén nem értem, hogy ha tőlem vár választ kérdéseire, azokat miért küldi el az országos napilapoknak, internetes fórumoknak?

Nem látom azokat a TV-s műsorokat, amelyekben azzal foglalkozna bármely TV-s kolléga, hogy egyes újságokban milyen sporteseménnyel, mennyit foglalkoznak, miről írnak, és miről nem.

Számomra felfoghatatlan, hogy az MTV-vel folytatott vitájához mi köze ezen orgánumoknak.

Arról a rögeszméről, hogy nem szeretem a kézilabdát; javaslom, nézze meg az elmúlt 4 év (amióta én vezetem a Telesport szerkesztőségét) statisztikáit, hogy melyik sportágat közvetítettük a legtöbbet.

Innentől szerintem nem nagyon van miről beszélni.

Ahogy azt sem értem, miért beszél negatív diszkriminációról az olimpiai labdajátékok esetében.

Levelem megírásához azért kellett pár nap, hogy tárgyszerűen tudjam bizonyítani Önnek, hogy - végignézve a korábbi olimpiák rendelkezésünkre álló adástükreit is – soha ilyen terjedelemben nem szerepeltek labdajátékok az MTV olimpiai műsorán!

Számszerűen: ha az összes adásidőből levonjuk a magyar versenyzők eseményeit, a két alapsportágat, az atlétikát és az úszást, akkor a fennmaradó adásidő 85 %-át a labdajátékok tették ki!

Természetesen nem minden mérkőzést tudtunk teljes hosszban közvetíteni, hiszen egy kosárlabda mérkőzés kb. 110 perc, a foci 120, de még a legrövidebb kézilabda is másfél óra. Ezért, ha nem fért bele teljesen élőben (és a sűrű magyar érdekeltség miatt nagyon ritkán fért be), akkor vagy összefoglalóként látta, felvételről, általában 30-40 perc hosszban, vagy elkezdtük élőben, megszakítottuk – mert pl. éppen a kajak-kenu döntők jöttek, és a végét leadtuk felvételről. Olyan egyetlen egyszer sem fordult elő, (mint ahogy a korábbi olimpiákon sajnos igen), hogy egy meccsnek nem láthatták a végét!

Teljesen véletlenszerűen kiveszek Önnek két napot, az első és második hétből, és felsorolom, hogy egyetlen nap alatt mely labdajátékokat láthatta, valamilyen fent említett adásformában:

Aug 12:

Strandröplabda USA-CUB,

vízilabda ESP-AUS,

kosárlabda: CRO-RUS,

röplabda: RUS-GER,

kézilabda ESP-POL (ezt pl. teljes hosszban, élőben),

kosárlabda: CHN-ESP (II. félidő teljes hosszban)

valamint az M2-n láthatta a:

RUS-GER röplabda (teljes hosszban)

SRB-CRO vízilabda mérkőzést (teljes hosszban).

Amúgy ezen a napon volt három magyar kardozó az egyéni versenyekben, úszott Gyurta (olimpiai csúcsot) és a többiek, volt a magyar-görög vízilabda mérkőzés, volt a torna férfi csapat döntő, evezés reményfutamok (benne a magyar egységgel ), boksz selejtezők, kajak-kenu szlalom döntők, lövészet magyar résztvevővel, műugrás döntő.

Aug 20:

kézilabda FRA-RUS

Strandröplabda USA-GEO,

röplabda: BUL-RUS (teljes hosszban)

kézilabda: FRA-RUS,

kosárlabda: ESP-CRO,

kézilabda: ISL-POL (teljes hosszban),

vízilabda: MNE-CRO (teljes hosszban),

kosárlabda: LTU-CHN,

kézilabda: CRO-DEN (2. félidő teljes hosszban)

kézilabda (KOR-ESP).

M2-n:

kosárlabda: ARG-GRE (teljes hosszban),

vízilabda: ESP.-SRB (teljes hosszban).

És mindez azon a napon, amikor zászlófelhúzás és tisztavatás miatt kevesebb volt az adásidőnk, ráadásul voltak BMX selejtezők magyar indulóval, hosszútávúszás döntő, minden asztaliteniszezőnk játszott, kajak-kenu középfutamok, szinkronúszás döntő, és javában tartottak az atlétikai versenyek (pl ekkor futotta fantasztikus 200-as világcsúcsát Bolt)

És ez volt a jellemző bármelyik napra!

Labdarúgásban egy-két előcsatározáson kívül közvetítettük teljes hosszban mindkét elődöntőt, és a bronzmeccset, valamint a döntőt is, mint ahogy minden labdajáték döntőjét közvetítettük – ha lehetett élőben, ha nem – mert ütközött a vízilabda döntővel – akkor felvételről, de teljes hosszban láthatta.

És még egy gondolat: Higgye el, nem kevesen vannak, akik sokallták a labdajátékokat, akik szinkronúszást, szörföt, terepkerékpárt stb. szerettek volna többet látni. Összességében egy teljes ország nézője volt az olimpiának, mindenkinek a vágyait nem lehetett kielégíteni. De talán a fenti felsorolás megmutatja, hogy a labdajátékok szerelmesei – szerintünk – eleget kaptak.

További szép napot kívánva, üdvözlettel;

Schulek Csaba

főszerkesztő