Egy doppingos hír margójára

2008.08.11. 21:34 Módosítva: 2008.08.11. 22:23

További Súlyemelés cikkek

Üdvözlet az (esetleges) olvasónak!

Az olimpiai híreket böngészve ma egy eléggé furcsa hír ragadta meg a figyelmemet: a nagy tekintélyű Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (egyszerűbben: a WADA) új elnöke drasztikus fellépést helyezett kilátásba egyes sportágakkal szemben, mely az olimpia műsoráról száműzve végveszélybe sodorhat egyes sportágakat.

Nos, hogy miért tűnik furcsának a hír  számomra - ennek több oka is van. Volt szerencsém ugyanis a WADA elnökének, Fahey úrnak az egyik beszédét meghallgatni. Ez alapján a sport iránti elkötelezettségének mélységét - bár nem vonom kétségbe - nem tudtam felmérni, egyről azonban meggyőzött. Mégpedig arról, hogy profi politikus. Ezért is tűnik kétségesnek a hír valóságtartalma: először is nem értem, hogy mit jelent az MTI cikkében az a kifejezés, hogy "doppingárnyék". A mai világunkban, ahol minden állítást - főleg ha ilyen súlyos következményei lehetnek - bizonyítékokkal kell alátámasztani, pláne abban az esetben, ha emberek, sportolók életéről - szó szerint - vagy sportpályafutásáról beszélünk, értelmezhetetlen számomra az árnyék valamire vetülésének felvetése. Ha van bizonyíték, azt meg kell mutatni, az összefüggést fel kell tárni. A feltevés ebben az esetben kevés.

Másik kérdés, hogy miért pont a súlyemelést és az országúti kerékpározást tenné ki az olimpiáról a WADA első embere? Nem tartom tisztességesnek, hogy más sportágakról nem szólt, hiszen csak a statisztikát kellene megnézni ahhoz, hogy lássuk, más sportágak is legalább annyi - és sokkal nagyobbat szóló - doppingeseteket produkálnak. Ami pedig a doppinggal érintett, vagy ahogy a szakértők mondják, doppingérzékeny sportágak szövetségeit illeti, meg kellene nézni mondjuk a hazai és a nemzetközi súlyemelő szövetség dopping elleni erőfeszítéseit. Igaz, hogy a hazai szövetség majd belerokkan, de igyekszik megmutatni, hogy Athén után sikerült   a sportág becsületét helyreállítania. A sporthíreket rendszeresen böngészve ugyanezt viszont én személy szerint nem állítanám a másik, az előző olimpián besározodott szövetségről. (Valahogy azért ők mégis boldogulnak, ha más nem, akkor valamelyik tekintélyes testület hathatós segédletével.) 

Szívesen összehasonlítanám a súlyemelést mondjuk az úszással, ahol éppen a most ismételt közvetítés szerint éppen 5, igen, jól látják öt sportoló úszik folyamatosan az aktuális világcsúcson belül! De ennek a kérdésnek a megválaszolása messzire vezetne....  Hát hiába! Az a csodálatos cáparuha és a gyors(?!) medence.....

Vagy ha mondjuk az engedélyezett gyógyszerek használatát megtiltanák, hány világcsúcs születne egy-egy versenyen?

Vajon Fahey elnök úr javaslatának elfogadása után milyen feltételezések alapján és melyik sportág lesz az, amelyiket kiraknak majd a következő olimpiáról?

Tisztelt Elnök Úr! Bár nem fogja olvasni a véleményem, mégis jó lenne, ha alaposan körüljárnák a doppingolás kérdését és felelősen döntenének egyes sportágak, és sportolók életéről, jövőjéről.

Hiába, én akkor is kedvelem a súlyemelést. Ha egyetlen magyar súlyemelő szerepel most az olimpián, én akkor is nagyon szurkolok Neki!

Hajrá súlyemelés! Hajrá Jani!

 

Bocsánat az olvasótól a hosszúra eresztett szövegtől, de a doppingolásról még többet lehetne írni, a Rejtő Jenői stílus azonban a mai napon nem ment.