Vasárnap hajnalban a teniszezők is elkezdik

2008.08.09. 13:23

Federer bizonyára fellélegzett a mai hírek hallatán. Ivo Karlovic visszalépett, helyén a kínai Jü Vin-jüan indul, így a nagyon szimpatikus svájcinak, ha eljut addig, nem kell a horváttal újból találkoznia. Karlovic Cincinnatiben verte ki, nagy meglepetésre Federert.

A már csak a jövő hét elejéig világelső egyébként nagyon készül a tornára. Négy éve Athénban a második körben a cseh Berdych verte ki őt, 2000-ben pedig Tommy Haas győzte le az elődöntőben, Federer végül a bronzcsatát is elbukta Sydneyben.

„Nagyon rossz idényem volt eddig, de az olimpián, majd utána a US Openen szeretném bizonyítani, hogy korai lenne még engem leírni.” 55 meccséből csak 11-et veszített idén, de mindössze két tornát nyert és a Grand Slam finálékban elszenvedett vereségei bizonyára mély nyomokat hagytak benne. Federer az orosz Turszunov, Nadal az olasz Starace ellen kezd. Federer a déli órákban lép pályára, Nadal egyelőre csak párosban mutatkozik be Robredo oldalán, a svéd Björkman, Söderling duó ellen.

Az olimpiai szereplésért is járnak ATP-pontok, a győztes 400, az ezüstérmes 280, a bronzérmes 205, a bronzmeccsen vesztes 155 ponttal gazdagodik. A negyeddöntőért 100, a 3. fordulóért 50, a másodikért 25, míg az első fordulóért 5 pont jár.

Szávay és Arn Gréta csak hétfőn kezdi szereplését, a hivatalos program szerint átkerültek a meccseik. Szávay a kínai Cseng Csie ellen kezd, míg a párosunk a Szugijama, Morita kettős ellen vívja első mérkőzését. Ezekről bővebben később.

A pénteki fantasztikus megnyitó ünnepségen számos teniszező vállalt főszerepet. Roger Federer a svájci, a legutóbbi olimpia arany és bronzérmes Fernando Gonzalez a chilei zászlót vitte. Nadal is megtiszteltetésnek érezte és spanyol sportolótársaival vonult be a stadionba.