A két böjti napról

2008.08.13. 11:13 Módosítva: 2008.08.13. 11:44

A női tőrözőktől csodát vártunk, végül csak a várhatót hozták. A kard egyértelmű csalódás. Vagy a világ legnagyobb csalása?

Az egyéni versenyekben a vívók eddig alulmúták a várakozásokat. Férfi párbajtőrben Boczkó még bejutott a négy közé, ahol az elődöntőbben remek ellenféltől kapott ki, a bronzmeccsen azonban már szétesett a vívása. Női tőrben titkon éremben reménykedtünk, de végül csak Knapek hozta a formáját, aki a nyolc között a szupersztár Valentina Vezzalitól kapott ki, nagyon. A 15:3-as vereség senkit se tévesszen meg, ennél szorosabb volt valójában az asszó, csak a bírók egy kicsit még segítették is az olaszt, aki amúgy enélkül is magabiztosan nyert volna. Az olasz fölényre amúgy jellemző, hogy Vezzali mellett a másik két indulójuk és négy közé került, Granbassi harmadik, Trilini - aki 1991-ben Budapesten szerezte első egyéni világbajnoki címét a posztszerző és Kelemen nevű haverja lelkes bíztatása mellett - negyedik helyen zárt. A magyarok szereplése pedig reális volt, csapatban pedig, ha jól jön ki a lépés, összejöhet az érem.

Boczkó negyedik lett
Boczkó negyedik lett


Kardban már kevésbé bíztató a helyzet. Az aranyéremre is esélyesnek tartott Nemcsik viszonylag simán bukott el a 32-es táblán a kínai Csou Hanming ellen. A bíró persze csalt, de nem többet a kardvívásban megszokottnál. Van Nemcsiknek egy akciója: lábbal megindul, kardjával bemutat hasra, kicsit kitart, majd befejezi a vágást. Az akció folyamatosnak minősül, de a gyengébb idegzetű ellenfelek védés helyett csak belekapnak. A kínai gyengébb vívó, rendre csak belekapott. A bíró azonban mindig úgy minősítette ezeket (volt ilyenből vagy négy), hogy átvette a támadást. Fordított esetben Nemcsik tempóvágásait rendre belevágásnak minősítette, azaz azokból is a kínai szerzett találatot.

Szilágyi és Decsi, a két fiatal közül a sorsolás miatt csak az egyik kerülhetett a tizenhat közé, a háziversenyt magabiztos, ötletes és szép vívással a 19 éves Szilágyi nyerte. A nyolc közé jutásért Smarttal vívhatott. A már-már veteránnak számító amerikai végül simán nyert. Mielőtt valaki legyintene, Smart már 16 éves korában Európában versenyzett, orosz edzők nevelték. Azaz, remek atlétikus képességei viszonylag fegyelmezett, technikás vívással társultak. A verseny hátralevő részéből semmit sem láttam, így csak gyanúként fogalmazhatom meg, hogy csalás történt. Az esélyesek közül csak a román Covaliu jutott a négy közé, a sztárokat mintha eltakarította volna a zsűri a kínai versenyzők elől. Ennek eredménye is lett, az olimpiát egy jószándékkal is csak közepes képességűnek nevezhető kínai Csong Man nyerte. Igyekszem végignézni az asszókat, hogy leleplezzem az olimpiák történetének legnagyobb csalását.