A bokszolókat durván megpróbálta az élet

2008.07.28. 16:45 Módosítva: 2008.07.29. 15:24
Már az olimpiai részvétellel csatát nyertek a magyar ökölvívó-válogatott keményen dolgozó tagjai. Jó sorsolással bármelyikük érmes lehet Pekingben, az athéni nulla ponthoz képest szinte biztosan jobbak leszünk. A szövetségi kapitány a legkisebbtől, Bedák Páltól várja a legtöbbet.

Négy éve ötfős ökölvívó-válogatott utazott az athéni olimpiára, de nulla ponttal tért haza, alig néhány meccset nyertünk. A sportág akkor mélypontra került, és bár a pekingi küldöttség is csak ötfős, sokkal erősebbnek tűnik. Különösen, mert két vb-érmes versenyzőnek, Káté Gyulának és Bedák Pálnak már van olimpiai rutinja.

Balzsay Károly szövetségi kapitány annyit mondott a csapat erősségét firtató kérdésünkre: akkor lenne elégedett, ha augusztus 26-án térhetne haza, mert az azt jelentené, hogy valamelyik versenyzője döntőbe került.

Mivel nincs kiemelés, a sorsolástól sok minden függ. Szerencsés esetben két nyert meccsért már érem járhat. Alapesetben három ellenfelet kell verni az elődöntőért, de ha valaki erőnyerő az első körben, spórolhat energiáival. A torna nehézsége még, hogy nagyon hosszú, a döntősnek két héten át kell hoznia a súlyát, és ez pszichésen sem könnyű.

A kapitány elárulta, a profikhoz hasonlóan egyre többet videóznak ők is, a hibák feltárásához fontos eszköz ez, az edzőtáborbeli marokkóiak elleni meccseket felvették, kielemezték.

"Mindenkinek megvan a saját babonája, van, akit csak én gyúrhatok le a meccs előtt. Zokni- vagy nadrágválasztásnál is szempont, hogy amelyik egyszer sikert hozott, ahhoz sokáig ragaszkodnak.”

Balzsay az utolsó pillanatban kijutott Bedák Páltól sokat vár, mert súlycsoportjában (48 kiló) ő verte meg a legtöbb riválisát. Az orosz Ajrapetjant és a kínai Cuót még nem sikerült neki, de a kapitány úgy érzi, az idő elérkezhet. „Pimpa az összes mozdulatára odafigyel, öröm nézni, hogyan pattannak ki hirtelen az ütései, Szántó Öcsivel nagyon komoly munkát végeznek. Balkezes ütéseit is meghúzza, tanítani lehetne a mozgását.”

Kalucza Norbert (51 kiló) betegségen esett át a felkészülési időszakban, de kiheverte köhögőrohamait. Sokat kell fogyasztania, de hozzászokott.

„Norbi előre ki szokta számolni, bejuthat-e a négybe, vagy tovább, amikor meglátja a sorsolását. Szerencsére ma már nem töri össze, ha kedvezőtlen ágra kerül, bár akkor sokkal több törődést igényel. Vele amúgy is különleges a bánásmódunk, mert nagyot hall, de szájról tökéletesen olvas. Az egyensúlyérzékére nincs hatással a hallása, kitűnően táncol. Megviselte viszont, amikor a beszéde alatt feliratozta az egyik tévé a mondandóját.”

A 60 kilós Varga Miklós a felméréseken kitűnő eredményeket mutatott, őt is megpróbálta már az élet, de éppen abban rejlik ennek a csapatnak az ereje, hogy egymást biztatják.

Varga nem beszél a tragédiájáról, zárkózott fiú.” Az ökölvívó elveszítette szüleit, testvérét, edzője, Máté Attila neveli. Nemrégiben csonthártyagyulladással kellett kezelni. Állandóan kenegetni kell a sérült testrészt, de a rajtra ő is rendben lesz. Varga méltatásakor könny szökött a szakvezető szemébe, pedig nem elérzékenyülő fajta.

Káté Gyuláról a hihetetlen akaratereje jutott eszébe azonnal a kaptánynak, és egy meccs, amikor a példátlan bírói nyomással is megküzdött. „Egy pontra volt attól, hogy leléptessék, de nem adta fel, ment előre, a nadrágjából is kiütötte a pakisztánit, aki szinte már könyörgött, hogy ne bántsa. Fordított és nyert.” A 64 kilós Kátét nagyapja nevelte, és valamennyi meccsét felvette, ebben is segíti a vb-bronzérmes magyart, akitől tartanak a nemzetközi mezőnyben.

A félnehézsúlyú Szellő Imre lehiggadt, nagyokat üt, de már nem ez a fő fegyvere, a pontgyűjtés is jellemző lett rá. „Megműtötték a szemét, de így is kvótát szerzett. Szántó Öcsi mondta is neki viccesen, most döbbent rá, mióta tökéletesen lát, hogy milyen veszélyes sportágat űz.”

Balzsay úgy véli, mind az öt olimpikont megpróbálta az élet fiatal koruk ellenére, de nem hiszi, hogy az átlagosnál sokkal többet szenvedtek volna. „A sportágról inkább azt lehet tényként elmondani: elvált szülők gyerekei választják.”

A legutóbbi magyar ötkarikás bajnok, Kovács István hívás nélkül is meglátogatja a csapatot az edzőtáborban, segít nekik, biztatja őket, hiszen a példaképüket látják benne. Ajándékokat is visz nekik, vacsorára is vendégül látta őket éttermében.