Varga és Hirling a dobogóra készül

2008.08.09. 14:06
Egyetlen olimpiai evezős egységünk, a könnyűsúlyú kétpárevezős Varga Tamás és Hirling Zsolt mindenképp döntőbe akar kerülni, de nem kizárt az sem, hogy dobogóra állnak. A vasárnapi előfutamban már egy mezőnyben versenyeznek a kétszeres világbajnok dánokka. Nagy esélyes a Világkupa-győztes brit egység is.

Vasárnap szállnak vízre először az evezősök, magyar idő szerint reggel 9.20-kor rendezik Hirling Zsolt és Varga Tamás előfutamát a Sunji Olimpiai Evezős- és Kajakközpontban. A könnyűsúlyú kétpár az egyetlen magyar egység az evezős versenyeken, ráadásul nem is könnyű előfutamba sorsolták őket.

Egy mezőnyben mennek a vasárnapi előfutamban az utóbbi két évben világbajnok dán Mads Rasmussen, Rasmus Quist párossal. Ellenfél lesz még egy kanadai, egy brazil és egy uruguayi egység. A futam első két helyezettje egyenes ágon jut tovább, de a többieknek is marad esélyük, elindulhatnak a keddi reményfutamban.

Hirling Zsolt meg van elégedve a sorsolással, bár azt írja blogjában, hogy „lehetett volna könnyebb is, és nehezebb is, de kapásból kezdhetünk a világbajnokkal”. A futamgyőzelmet azért tartja fontosnak, hogy a középfutamban jobb esélyük legyen a sorsolásnál, de a páros amúgy is célul tűzte ki, hogy megverje a dán egységet.

Összességében azt várják maguktól, hogy döntőbe kerüljenek, de mivel 2005-ben világbajnokok, 2007-ben Európa-bajnokok voltak, esélyük van arra is, hogy dobogóra álljanak. A dánok mellett figyelniük kell az olaszokra és a britekre, Mark Hunter és Zac Purchase párosa igazi aranyesélyesnek számít, miután alig két hónappal az olimpia előtt megnyerték világkupát.

Hirling és Varga egy, a saját igényeik szerint épített Schellenbacher gyártmányú kétpárevezősben áll rajthoz, és mivel a NOB hozzájárult, hajójuk oldalára felírhatják a hajó nevét: Dunakincse.