Eldobta az érmét, üvöltött és ütött

2008.08.14. 14:28 Módosítva: 2015.05.21. 05:02
Az örmény-svéd Ara Abrahamian szétütött egy reklámtáblát, miután kikapott a későbbi aranyérmestől a 84 kilós birkózók között. Edzője szerint politikai döntés miatt esett kil. A birkózó eldobta a bronzérmet az eredményhirdetésen.

Elhajította bronzérmét, majd feltartott ököllel elhagyta a dobogót a 84 kg-os kötöttfogású birkózás harmadik helyezettje, Ara Abrahamian. Az örmény származású, de svéd színekben indult sportoló úgy érezte, az elődöntőben igazságtalanul kapott ki a későbbi bajnok Andrea Minguzzitól.

ara swe eremdob2

Az olasz elleni meccsét pontozással veszítette el, mert a bírók megintették. Az athéni ezüstérmes ekkor megtámadta a felügyelőket, társai fogták le. Üvöltözött a bírókkal, majd elrohant, de még előtte szétütött egy alumínium reklámtáblát.

A vigaszágról aztán elérte a bronzmeccset, és harmadikként végzett.

”Ez politika, az összes bíró korrupt” – mondta a Minguzzi elleni vereség után Abrahamian edzője, Leo Myllar a Reuters hírügynökségnek.

Csapattársa, Michael Persson szerint rossz bírói döntés miatt esett ki Abrahamian, amit a mérkőzés felügyelőjének javítania kellett volna.

ara swe eremdob3

A versenyzőt rengeteg újságíró várta, de csak órákkal később, már valamennyire lenyugodva nyilatkozott: "Nem érdekel a bronz, én az aranyért jöttem, vagyis az eredmény bukás. Nem is akartam kiállni, húsz perccel a kezdés előtt a csapattársaim jöttek könyörögni, csak a kedvükért vállaltam a meccset."

A 33 éves birkózó visszavonulását is bejelentette, azt mondta, ez volt az utolsó mérkőzése.

ara swe eremdob1

A svéd csapat nem tett hivatalos feljelentést, de a Nemzetközi Olimpiai Szövetség egyik szóvivője megerősítette, kikérdezik a birkózószövetség illetékeseit, hogy tisztázzák, mi történt.

A döntőben Minguzzi a magyar Fodor Zoltánt győzte le, majd úgy nyilatkozott, a bírók döntéseit mindig el kell fogadni, ha kedvezőek, ha nem.