Fábiánné emberileg már nem tartja nagyra Kovács Katalint

2008.07.01. 11:22 Módosítva: 2008.07.01. 12:17
A Magyar Olimpiai Bizottság vendégeként Pekingbe utazhat Fábiánné Rozsnyói Katalin, miután versenyzői nem jutottak ki az olimpiára. A legsikeresebb edzőnő szerint a sportág is veszített azzal, hogy négyen is elhagyták őt a felkészülés hajrájában. Angyal Zoltán kapitány három bronznál nemesebb olimpiai éremmel kalkulál.

"A forgatókönyv jó előre meg volt írva, a benne foglaltakat nem lehetett kikerülni. A hetedik érzékem eddig még sosem hagyott cserben – mondta az MTI-nek Fábiánné Rozsnyói Katalin, akit az elmúlt hat évben rendre a legjobb magyar edzőnek választottak. – Valahol legbelül éreztem, hogy Pekingben már nem kell ott lennem" – tette hozzá, ezzel indokolva, miért nem ment el az edzőtáborozások utáni olimpiai ruhapróbára.

Janics indította a lavinát

Fábiánné csapatából elsőként 2007 áprilisában Janics Natasa távozott, akit áttelepülése után nemcsak felkészített, nevelt is. Idén májusban követte őt Kovács Katalin, akivel tizenhárom évet töltött együtt. A két fiatal tehetség, Kozák Danuta és Szabó Gabriella Kovács után ment el – őket korábban Simon Miklós edzette –, akkor már nyilvánvalóan abban bíztak, hogy ütőképes négyest alkothatnak, kijuthatnak az olimpiára.

Fábiánné Rozsnyói Katalin
Fábiánné Rozsnyói Katalin

„Minden ember köt bizonyos kompromisszumokat. Ám előbb-utóbb elérkezik az a pont, ahol már nem lehet tovább hallgatni. Van egy küszöb, amit átlépve az edző már nem hallgathatja el a véleményét. Natasa már nem akarta megcsinálni, amit én elengedhetetlenül fontosnak tartottam. Egyébként mindenki akkor megy el, amikor akar, én pedig változatlanul büszke vagyok a nálam készült versenyzőkre" – mondta Fábiánné, akit a MOB meghívott a kínai fővárosba.

Miután Janics eljött, jelezte, visszavárja, a példája viszont igazolta, ha olyan sikereket nem is képes elérni, mint Fábiánnéval, de a rövidebbik távon sikeres lehet. Eddig másnak ez nem sikerült, a szakítás után mindig visszaesett a renitensek formája, mert óhatatlanul lazítottak.

Fair play-díjat nem kap Kovács

Az edzőnő így nyilatkozott Kovács Katalinról. „Mint sportolóról most is csak az elismerés hangján tudok szólni. Ami az emberi részt illeti, hát ez a kép már korántsem ilyen egyértelmű. Fair play-díjat aligha fog kapni. Egyébként a legnagyobb baj az, hogy ma már túlontúl is minden a pénz körül forog, a számolgatásnak se vége, se hossza.”

Fábiánné némileg önmaga áldozata is lett, amikor azt hangoztatta, a négyesre válogatót kell kiírni. Abban bízott, az ő egysége a legerősebb. Angyal Zoltán kapitány ellenkezőleg érvelt – a páros és az egyéni alapján akarta összeállítani a hajót –, most viszont Benedek Dalmát az elnökség által korábban jóváhagyott elvek fosztják meg attól, hogy beülhessen a négyesbe. Akkor lehetne Fábiánnénak is egy versenyzője Pekingben, mert jelen állás szerint nincs.

Megrendítették a sportágat

Kovács triplázhat, Angyal ezt nem tartja károsnak, míg Fábiánné korábban úgy vélekedett: három számra őrültség felkészülni. Szakításuknak ez is oka lehetett, alighanem erre utalt, amikor a pénzt és a számolgatást szóba hozta. (Még egy bronzérem is tízmilliót hozhat.)

„Akik azt hiszik, hogy csak két ember, Paksy Tímea és Benedek Dalma a nagy vesztes, azok nagyot tévednek. Az események az egész sportágat megrendítették és megbélyegezték. A kívülállók között is nagyon sokan csalódottak a történések ismeretében. De beszéljünk a sikerekről, amelyek két évtizeden keresztül szinte elborítottak. A sikerekről, amelyeket mindenki másként él meg. Én például most is sikeres edzőnek tartom magamat. Más kérdés, hogy ami a legfontosabb – az egészség, a szeretet, a békesség –, azt a sikerekért sosem kaptam meg" – összegzett.

Négy arany már volt, öt még soha

A sportágnak a feszültségek ellenére is minden esélye megvan arra, hogy a legeredményesebb legyen. A kapitány úgy számol, a három női számban két arany jöhet össze, de egyik egység sem lehet a másodiknál rosszabb helyen.

A kenus Vajda Attilát ezren esélyesebbnek tartja, mint ötszázon, a Kozmann, Kolonics kenupárost ugyancsak ezren sejti jobbnak. Kammerer és Kucsera is a hosszabbik távon esélyes, vagyis négy aranyérem sem lenne meglepetés.

Négyet egyszer már nyertek a magyarok, Sydneyben – akkor a nők ezüstökig jutottak –, ötöt még soha. Pillanatnyilag ez sem kizárt, de bravúrok kellenének.