Gyenesei Leila nyeregben van

2008.07.17. 15:35 Módosítva: 2008.07.17. 20:05
Triatlonnal kezdte, sífutó volt a téli olimpián, Pekingben akár pontszerzője is lehet az öttusaversenyeknek Gyenesei Leila, aki balerina akart lenni. Budapesti világbajnoki címe nem rengette az életét, sokkal inkább az, amikor elhagyta Kaposvárt, és az Alba Volánhoz került. Nem érzi, hogy kivételesen bánnának vele, mert a miniszter lánya. Nagy alázattal figyeli a bajnokokat, élmény a közelükben lennie.

„Ajti bá’ ne” – kérlelte lihegve Gyenesei Leila a lovasedzőt, aki egy fokkal magasabbra tette a rudat, miközben a versenyző ráfordult az akadályra. Aztán ugratott, a rúd fennmaradt, Ákos Ajtony edző pedig csak annyit mondott: „pontosan tudtam, hogy átviszed, ezért mertem megemelni.”

Aztán kapott egy olyan lovat a budapesti öttusa világbajnokságon váltóban aranyérmes Gyenesei, amelyikkel igencsak meggyűlt a baja, szenvedett a nyeregben. Panaszkodott, hogy mindig arra tör ki az ugrások előtt, amelyikre nem számít, így a másik kezében van a pálca.

„Rendezd azt a lovat, irányítsd és urald, adj szárat neki, mi lesz, ha az olimpián is egy ilyen rohanóst fogsz ki? Magad kell megoldanod, nem lesz melletted senki” – utasította Ákos, aki az ország egyik legfelkészültebb edzője.

A huszonkét éves Gyenesei másfél éve kezdett öttusázni, legalábbis korábban rendre ezt nyilatkozta, de ez az időszak inkább két és fél volt, mert rögtön a torinói téli olimpia után kipróbálta. (Torinóban a tíz kilométeres sífutásban indult.)

A politológia nagyon érdekli

Első öttusa-versenye 2007 februárjában jól sikerült, ez adott ösztönzést neki a folytatásra, hogy érdemes az energiáit a sportágra összpontosítani.

„Amikor pici voltam, balerina szerettem volna lenni, később ügyvéd, vagy fogorvos. Most a politológia érdekel, bár média szakos vagyok Kaposváron. Az öttusától viszont már nem tágítok, megtaláltam azt, amit kerestem” – mondta Gyenesei, aki triatlonozott is, ennek köszönhetően a fizikai számokkal egyáltalán nincs baja. Triatlonban is sikeres volt, csapatban korosztályos Európa-bajnokságot nyert, de egy kerékpáros baleset után azonban megrettent.

Előre kiszámolták, hogyan lehet olimpikon

Mivel a lovaglást mindig szerette, ezért a lövészetben és a vívásban kellett fejlődnie, arra azonban igazán ő maga sem számított, hogy ugrásszerű javulásának köszönhetően ott lehet Pekingben.

Egyéni világbajnoki hatodik helye vitte előre a kvalifikációs rangsorban, de már előtte kiszámolták neki, hogy a nyolcadik hely is olimpiát érhet.

„Teljesen elkészültem az erőmmel, pedig jól beosztottam. Nem izgatott különösebben, hogy lemaradtam az ötödik helyről, mert az utolsó pár lépést már nem bírtam. Nagyon sokat adott számomra a hazai közönség - még ha nem is voltak annyian, mint a Margitszigeten -, különösen a befejező négyszáz méternél, amikor szinte toltak előre. Nagyon jó érzés volt, de mivel ezt a hatodik helyet a hazai pálya előnye hozta, ezért nem is kell a kelleténél nagyobb jelentőséget tulajdonítani neki.”

Két napra rá világbajnok lett a váltóval. Nagyon szeret csapatban versenyezni, mert inspirálja, hogy nemcsak önmagáért kell jól teljesítenie.

Elhagyta Kaposvárt

A siker után nem érezte, hogy megváltozott az élete, bár mostanában többen hívják, több interjút ad. „Mikor elkerültem Kaposvárról, akkor fordult velem egyet a világ, mert akkor kiléptem a burokból. Aput a városban mindenki ismerte, természetesen éreztem magamon, ha nem szeretik, mint ahogy azt is, ha megbecsülik és rajonganak érte. Ez a budapesti pár nap nem rengette meg az életemet, amikor Székesfehérvárra kerültem, és csak önmagamra számíthattam, az sokkal inkább. Azt a helyzetet kellett megszokni, és a helyén kezelni.”

Nem érzi, hogy kivételesen bánnának vele, mert a sportért is felelős önkormányzati miniszter, Gyenesei István lánya lenne. „Mondták, hogy aznap lettem Gyenesei Leila, mert addig csak a miniszter lánya voltam, de engem ez nem érdekel. Apu természetesen mindig támogatott, és mindenben segített, példaképem is egyben.”

Felnéz a bajnokokra

Az Alba Volánnál megtalálta a számítását, jó közegbe, Kulcsár Antal irányítása mellett kiváló csapatba került. A Volánnál kettős sportigazolással versenyez, nem szakadt el a Kaposvári Építőktől.

„Nekem óriási megtiszteltetés, hogy Vörös Zsuzsával, vagy Horváth Viktorral készülhetek együtt. Hihetetlen öröm ellesni tőlük egy-két apróságot, amivel én csak több lehetek. Nem véletlenül mondtam, amikor megrohamoztak autogramokért, hogy tőlük kérjenek, mert a nagy eredményeket ők érték el, nekem csak egy hatodik helyezést sikerült eddig, ők ellenben világbajnokok. Felnézek rájuk.”

Horváth persze megjegyezte az edzés után, hogy Gyenesei is tipikus nő, félti a körmét, ha lovagol, és milyen nagy fájdalmai vannak azok után, ha beszakad valamelyik egy szerencsétlen mozdulatnál.

Rendszeres tanulás

„Mind a mai napig aktív tanulással telik valamennyi vívóedzésem, mindig tudnak újat mondani, akár védekezésben, akár támadásban. Ha hibásan tartom a kezem, rögtön figyelmeztetnek, tust fogok kapni, és ez általában be is következik. Minden nap cseleket tanulok, méregetem a távolságot” – avatott be.

A moszkvai Európa-bajnokságnak nem tulajdonít jelentőséget - kilencedik helyével csütörtökön ő lett a legjobb magyar -, Pekinggel azonban már számol. Ezer pont körüli lövészettel, vívásban nyolcszázat szeretne, az úszást viszont meg is nyerheti. Ha jól lovagol, és jól fut, akár még nagyon elöl is végezhet. „Biztosan izgulni fogok, de hinnem kell magamban.”