Hamm mégis ott lesz az olimpián

2008.07.20. 13:05

Részt vehet a pekingi nyári játékokon az amerikai tornászcsapat tagjaként az Athénban olimpiai bajnok Paul Hamm.

Négy éve összetettben bizonyult a legjobbnak Hamm, bő két hónapja azonban eltört jobb keze gyűrűsujja, amikor az országos bajnokságon a korlátgyakorlatát mutatta be. Emiatt pekingi szereplése kérdésessé vált, júniusban azonban hazája szövetsége számára kedvező döntést hozott a beválogatását illetően. Egy feltétele azonban még volt olimpiai fellépésének: az e heti Colorado Springs-i edzőtáborozás során meg kellett győznie a döntéshozókat, hogy képes versenyezni.

Hamm két és fél év kihagyás után februárban tért vissza a tornaszerekhez. Sérülése miatt azonban nem indulhatott az amerikai olimpiai válogatón, így ahhoz, hogy a pekingi csapatban figyelembe vegyék, a helyi szövetség támogatása szükségeltetett.

A kiváló tornász athéni aranyérme nagy vihart kavart, mert a viadal után nem sokkal kiderült, hogy a végül harmadik dél-koreai Jang Te Jung korlátgyakorlatát a valódi értékénél egy tizeddel kevesebbre pontozták, amivel pedig megnyerte volna a versenyt. A hibát a nemzetközi szövetség (FIG) ugyan elismerte és három pontozóbírót el is tiltott miatta, ám a végeredményt nem változtatta meg, mint ahogy később a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) sem.

A 2003-ban összetett világbajnok, míg Athénban - az összetett elsőség mellett - csapatban és nyújtón ezüstérmes Hamm a nagy visszhangot kiváltó eset után visszavonult - mint utóbb kiderült, átmenetileg.