Jao Ming is viszi majd a lángot

2008.08.04. 15:23

Az észak-amerikai profi kosárlabdabajnokság, az NBA kínai világsztárja, Jao Ming (Yao Ming), az ázsiai ország első űrhajósa, Jang Li-vej (Yang Liwei) és a neves kínai zongoraművész, Lang Lang (Lang Lang) neve is szerepel azok sorában, akik a pekingi játékok lángját viszik majd az olimpiai fáklya útjának utolsó szakaszán. Ezt a pénteken kezdődő olimpia szervezőbizottsága (BOCOG) tette közzé, titokban tartva ugyanakkor azt, hogy ki lobbantja fel a lángot a kandeláberben, a nyitóünnepségnek otthont adó nemzeti stadionban, a Madárfészekben. A BOCOG szóvivője, Szun Hszüe-caj (Sun Xuecai)  még annyit árult el, hogy az utolsó három nap fáklyavivői 841-en lesznek, köztük számos kínai híresség, de szerephez jutnak egyetemisták, katonák, munkások és más hétköznapi emberek is.

Pekingi találgatások szerint nemcsak a torinói olimpián aranyérmes műkorcsolyázónő, Vang Meng (Wang Meng) lehet a szerencsések között, hanem a 85 éves professzor, bizonyos  Szun Csen-fu (Sun Zhenfu). Kizárta viszont a BOCOG a szóba jöhető "lobbantók" közül az egyik legnépszerűbb kínai sportolót, a 110 méteres gátfutás olimpiai bajnokát, Liu Hsziangot (Liu Xiang), aki amúgy a fáklyavivésből már kivette részét annak első, márciusi, pekingi útja alkalmával. Neki immár a címvédésre kell összpontosítania - hangzott a szóvivői magyarázat.

A lánggal a befejező fázisban futó staféta tagjai között  64 külföldinek szorítottak helyet, hárman képviselik az anyaországhoz visszakerült volt brit koronagyarmatot, Hongkongot, illetve a hivatalos Peking által szintén Kína részének tekintett Tajvant.