Huba
16 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Színpompás megnyitóval kezdődött a paralimpia

2008.09.06. 17:36 Módosítva: 2008.09.06. 17:52

A hivatalos program előtt két és fél órával már énekesek és táncosok, illetve hangulatfelelősök gondoskodtak a nézők szórakoztatásáról a Nemzeti Stadionban. Minden ülőhelyre kis csomag került, amely a kínai zászló és a paralimpia lobogója mellett zseblámpát és motoros legyezőt is tartalmazott.

Az elsötétített stadionban egyszerre meggyújtott zseblámpák, illetve a világító legyezők egészen különleges hangulatot teremtettek.

A küldöttségek bevonulása előtti utolsó tíz másodpercben a lelátó tűzijáték kíséretében számolt vissza.

A paralimpia 148 résztvevő országa közül először Guinea sportolói érkeztek meg a játéktérre, a magyar csapat volt az 58. a sorban. A küldöttség zászlóvivője Pálfi Judit volt, aki négy évvel ezelőtt Athénben párbajtőrben és tőrben is csapatban ezüstérmet nyert.

A bevonulást követte az ünnepi műsor, amely a négy évszak témáját, illetve a fényt, a csillogást dolgozta fel. Egyszerre megrendítő és felemelő volt az a balett bemutató, amelynek középpontjában egy tizenegy éves táncos kislány szerepelt, aki négy hónappal ezelőtt a szecsuáni földrengésben elveszítette a bal lábát, ezért kerekesszékből vett részt a műsorban: kilencvenezren ünnepelték felállva tapsolva.

A játékokat a hagyományoknak megfelelően a rendező ország elnöke, ezúttal Hu Csin-tao nyitotta meg. A lángot Hou Pin kínai paralimpiai aranyérmes atléta gyújtotta meg. A kerekesszékes sportoló egy kötélen húzta fel magát a Madárfészek tetejéig. (MTI)