Két játékvezetőnk döntőbe jutott

2008.08.20. 20:44 Módosítva: 2008.08.20. 20:49
Kajak-kenuban az 1000 méteres középfutamokból mindkét magyar egység továbbjutott. Kassai Viktor az argentin-nigériai futballdöntőt, Kiszelly Gábor a női pólósok döntőjét vezetheti. Kiesett minden asztaliteniszezőnk, egy beugró birkózónk. Kásásék Montenegróval játszanak a döntőért.

Jól sikerültek a középfutamok az 1000 méteren közvetlenül döntőbe nem jutott két egységünknek. Férfi kajak egyesben a sokáig vezető Benkő Zoltán a harmadik helyen jutott döntőbe, kenu párosban a Kolonics György halála után összeállt Kozmann György, Kiss Tamás alkalmi egység fantasztikus versenyzéssel a másodikon. Eddig tehát minden magyar egység döntős; csütörtökön az ötszázas középfutamokat rendezik, a döntők pénteken és szombaton lesznek.

Az asztaliteniszezőinknek viszont véget ért az olimpia. A nőknél a 32 közé jutásért Tóth Krisztina, ha nagy csatában is, de legyőzte a litván Ruta Paskauskienét, Póta Georgina a cseh Dana Hadacovát, mindketten 4-3-ra nyertek. A 16 közé egyikük sem tudott bejutni, Tóthot az amerikai Wang Cheng verte öt játszmában, míg Pótát a kínai Vang Nan négyben. Jakab János a legjobb 48 között a német Christian Süsstől kapott ki 4-1-re

Kiesett Veréb István, a Hatos Gábor középfülgyulladása miatt beugró 74 kilós szabadfogású birkózónk az első körben kikapott az amerikai Ben Askrentől, és mivel legyőzőjét a következő körben kiejtette a kubai Ivan Fundera, Veréb a vigaszágon sem jutott tovább. Ugyancsak kiesett Radasics Vilmos, aki az olimpián Pekingben debütáló BMX-krossz versenyszámban nem jutott a 16-os elődöntőbe. A nők mezőnyében Hódi Anikó az időfutamban a 15. helyen végzett.

Ha a kajak-kenusokon kívül sportolóknak nem is jött össze a döntőbe jutás, játékvezetőknek legalább igen. Szerdán bejelentették, hogy szombaton az Argentína-Nigéria döntő játékvezetője Kassai Viktor lesz. Szintén lesz magyar bíró a női pólósok döntőjében is, a már a 2004-es olimpiai döntőben is bíróskodó Kiszelly Gábor fújhatja a sípot a holland-amerikai meccsen.

A férfiaknál több csapatsportban még most alakult az elődöntő párosítása. Vízilabdában a mieink a horvátokat 7-6-ra verő Montenegróval találkoznak a döntőbe jutásért. A másik ágon a spanyolokat 9-5-tel elintéző Szerbia játszik az Egyesült Államokkal. A mi elődöntőnk pénteken, magyar idő szerint 12.20-kor kezdődik, ezt követi majd a szerb-amerikai mérkőzés.

Kosárlabdában Spanyolország Litvániával, az Egyesült Államok a címvédő Argentínával játszik. Kézilabdában Franciaország-Horvátország és Izland-Spanyolország mérkőzések lesznek. A legnagyobb meglepetést az izlandiak okozták azzal, hogy kiejtették a lengyeleket, a franciák az oroszokat, a horvátok a dánokat, míg a spanyolok Dél-Koreát verték. Férfi röplabdában az egyik ágon Olaszország-Brazília elődöntő lesz, a másik Oroszország az Egyesült Államokkal találkozik a döntőbe jutásért.

A 100 méteres síkfutás után fő számában, 200 méteren is nyert a jamaicai Usain Bolt, aki 19.30-as eredményével megdöntötte Michael Johnson 1996-ban beállított 19.32-es világrekordját.

Újabb doppingügy is napvilágra került, pozitív lett a doppingeredménye a hétpróba ezüstérmesének, az ukrán Ludmilla Blonszkának. Blonszkát 2003-ban doppingvétség miatt már eltiltották két évre, ha ismét bebizonyosodik a bűnössége, akkor nemcsak a második helyétől fosztják meg, hanem örökre eltiltják a versenyzéstől.