2024. július 6. 18:00
Anglia
Svájc
Düsseldorf Arena Negyeddöntő
2024. július 6. 21:00
Hollandia
Törökország

Liu Hsziang nem az eurómilliókért adta fel

2008.08.21. 10:24
Az összeesküvés-elméletek szerint a nagy összegű biztosítási díj is közrejátszhatott a gátfutó visszalépésében. Liu Hsziang azonban nem tart igényt a 10 millió euróra.

A nemzeti hősből tragikus hőssé vált Liu Hsziang, aki címvédőként visszalépni kényszerült a férfi 110 méteres gátfutás előfutamától, visszautasította a neki járó biztosítási díjat. Kína legnépszerűbb sportolója, akitől mindenki aranyérmet várt, sérülés miatt feladta a számot 90 ezer hazai néző előtt.

A Ping An nevű kínai biztosító olyan egyéves szerződést kötött Liuval, amely 10 millió eurót kínált számára, ha sérülés vagy baleset miatt nem tud elindulni egy versenyen. A kedvenc azonban kijelentette: neki erre az összegre nincs szüksége, nem kívánja felvenni. A 25 éves világbajnok Achilles-ín-sérülése miatt nem tudott részt venni az idei játékokon. Megpróbálkozott a versenyzéssel, de fájdalmai miatt vissza kellett lépnie az előfutamtól.

Később az olasz Gazzetta dello Sport azt fejtegette, Liu Hsziang májusban kiújult sérülése ellenére képes lett volna futni, de mivel a győzelemre nem tartották esélyesnek, ezért a kínaiak jobbnak látták, ha visszalép. Az olasz lap természetesen a 10 millió eurós biztosítási díjat is megemlítette, ám azzal, hogy Liu most visszautasította ezt az összeget, megkérdőjeleződik az olaszok elméletének helyessége.

Az ország kedvence már bocsánatot kért a kínai emberektől , amiért nem tudta megvédeni olimpiai bajnoki címét a pekingi Madárfészekben.