A dobogón ölelkezett a grúz és az orosz

2008.08.11. 13:44 Módosítva: 2015.05.21. 05:13
A női légpisztolyosok tízméteres versenye után az ezüstérmes orosz Natalja Pagyerina és a harmadik grúz Nino Szalukvadze a dobogón ölelkezett, majd megpuszilták egymást. A két sportoló azt mondta, régóta barátok, és a politika nem való az olimpiára.

„Ha a világ tanulna bármit is abból, amit ma tettem, többé nem lennének háborúk a Földön – kommentálta a tízméteres női légpiszolyosok éremosztóján történteket a bronzérmes. A grúzok első pekingi érmét szerző Nino Szalukvadze a dobogón összeölelkezett az őt megelőző orosz Natalja Pagyerinával, majd puszit adtak egymásnak, és több közös fotóra is összeálltak. – A huszonegyedik században élünk. Ha sportról van szó, mi mindig is barátok maradunk, és semmi nem befolyásolhatja a barátságunkat, még egy ilyen kemény sportágban sem, mint a sportlövészet.”

000T TRDV374995

A két sportlövő országa csütörtök óta áll háborúban, amikor Grúzia bevonult a jogilag hozzá tartozó, de másfél évtizede gyakorlatilag önállósult Dél-Oszétiába. Oroszország nemcsak a tartományban indított ellentámadást, hanem azóta magát a kaukázusi országot is bombázta, most már háborúban áll a két állam. Felmerült, Grúzia visszaléphet a játékoktól, azonban Mihail Szaakasvili elnök úgy döntött, maradjanak Pekingben a sportolók. Az olimpikonok közül többen a visszatérést választották volna.

A 39 éves Szalukvadze és a nála héttel fiatalabb Pagyerina tényleg jóban vannak. Az elmúlt években több versenyen is küzdöttek egymás ellen, többek között az athéni olimpián és az azóta rendezett vébéken, Eb-ken.

Egy puszi is elcsattant
Egy puszi is elcsattant

A történetet pikánsabbá teszi, hogy Szalukvadze már húsz éve szerzi az érmeket az olimpiákon, és 1988-ban, a 25 méteres pisztolyversenyben a Szovjetunió színeiben lett első. Pagyerinának meg a foglalkozása érdekes: ő az orosz hadsereg tisztje.

A grúzok és az oroszok háborúja eddig nem okozott feszültséget a sportolók között, a megnyitón is egymással beszélgettek. Több orosz sportoló származik Grúziából, sokaknak élnek ott rokonaik.