Már szombaton elhozhatjuk az első érmet

2008.08.09. 00:03 Módosítva: 2015.05.21. 05:24
A magyar versenyzők hét sportágban kezdik a szereplést az olimpián. Ha az első napon aranyérmet szereznénk, az hatalmas meglepetés lenne. Csernoviczki Éva cselgáncsban dobogóesélyes.

A futballtorna javában zajlik, szombaton pedig elkezdődnek a többi sportág versenyei is a pekingi olimpián. Az első hivatalos versenynapon hét számban avatnak bajnokot. Az eredeti tervek szerint a magyar sportolók nyolc sportágban mutatkoztak volna be, de miután az ökölvívók sorsolásán a 81 kilós Szellő Imre erőnyerő, így ő csak a jövő héten kapcsolódik be a küzdelmekbe.

A magyar küldöttségből legelőször a sportlövő Tóth Anita száll versenybe, a női légpuskások selejtezőjében magyar idő szerint 2:30 órakor kezd, hogy kiharcolja a két órával később kezdődő döntőben a részvételt.

Négy órakor a kardozó Nagy Orsolya is kezd, nem lesz könnyű dolga, első meccsén a franciák kétszeres világbajnokával, Anne-Lise Touyával találkozik a 32 között.

Háromnegyed órával később játssza első csoportmeccsét a női kézilabda-válogatott, Görbiczék ellenfele Svédország lesz.

A találkozó után nem sokkal Csernoviczki Éva és Gál Róbert is startol. Előbbi a cselgáncsozók 48 kg-os selejtezőiben, Gál a férfi tornászok selejtezőjében próbál minél tovább jutni. Csernoviczki számára szombaton véget is ér az olimpia, már aznap döntő van, így akár ő lehet az első magyar érmes. Gál sorrendben lovon, majd korláton és talajon mutatja be gyakorlatát.

toth anita
Tóth Anita

Az országúti kerékpárosoknál a férfiak mezőnyversenyét rendezik az első napon - két magyarral, Bodrogi Lászlóval és Kusztor Péterrel, magyar idő szerint 5 órától.

Az úszóknál az első napon még nem lesznek finálék, öt számban azonban bemutatkoznak a magyarok: Cseh László és Kis Gergő 400 m vegyesen, Dara Eszter 100 m pillangón, Gercsák Balázs 400 m gyorson, Jakabos Zsuzsanna és Hosszú Katinka 400 m vegyesen, Bodor Richárd és Gyurta Dániel 100 m mellen rajtol az előfutamban.

Az említett számok mellett férfi légpisztolyban, a férfi cselgáncsozók 60 kg-os kategóriájában és a női súlyemelők 48 kg-os súlycsoportjában hirdetnek győztest szombaton.