Pillanatokon belül kezdődik az olimpia

2008.08.06. 07:33 Módosítva: 2008.08.06. 11:34
Szerdán, magyar idő szerint 11-kor három helyszínen három meccsel indul a XXIX. nyári olimpia. Tiencsinben Argentína Kanadával, Szenjangban a világ- és Európa-bajnok Németország az olimpiai és vb-ezüstérmes Brazilíával, Csinghuangtaoban Japán Új-Zélanddal találkozik a női labdarúgótorna 1. fordulójában.

28 nemzeti válogatott (16 férfi és 12 női) öt helyszínen küzd az érmekért labdarúgásban. 58 mérkőzés után auguszus 21-én, illetve 23-án osztják ki az aranyérmeket a pekingi nemzeti stadionban.

Mivel a nőknél nincs 23 éven aluli korlátozás, így olyan világklasszisokat láthatunk, mint a FIFA által legutóbb legjobbnak választott német Birgit Prinz, az ugyanezt a díjat korábban már kétszer is elnyert brazil Marta, valamint a kanadai Christine Sinclair, a svéd Hannah Ljungberg és az amerikai Shannon Boxx.

Németország - brazília (2-0)
Németország - brazília (2-0)

Az első napon mind a tizenkét csapat pályára lép, a három 11 órás mérkőzés után újabb három kezdődik közép-európai idő szerint 13:45-kor.

A legnagyobb érdeklődéssel várt találkozó Brazília Németország elleni mérkőzése A brazilok még sosem veszítették el nyitómeccsüket, a németek se, viszont ők minimum három gólt rendre lőnek ezeken a találkozóikon.

Ahogy Marta, a brazilok legjobbja is említette, ez a két válogatott a legesélyesebb az olimpiai bajnoki címre, ami kettejük között dönthet, az a szerencse. Eddig hatszor mérkőztek egymással, Brazília még sosem nyert a németek ellen, 4 német siker mellett két döntetlen született.

Hatalmas csata várható az Egyesült Államok-Norvégia mérkőzésen is. Ez lesz a két együttes történetében a 46. összecsapás. Kiegyenlített mérleget mutat a múlt, 22 amerikai siker mellett 5 döntetlen és 18 norvég győzelem született. A 2000-es sydneyi olimpia döntőjében Norvégia nyert az Egyesült Államok ellen, amely viszont 1996-ben és 2004-ben aranyérmes lett. Érdemes odafigyelni a tengerentúliak 21 éves csatárára, Amy Rodriguezre. Az új Mia Hammnak kikiáltott futballista a torna egyik legjobbja lehet. „Minden tornán a dobogó a cél, ez most sincs másképp” – summázott Bjarne Berntsen, a norvégok kapitánya.

A házigazda Kína Svédország ellen kezd. Legutóbb világversenyen az 1999-es vb csoportmeccsei során találkoztak, Kína diadalmaskodott. A két csapat 16. mérkőzését játssza szerdán, teljesen kiegyenlített az eddigi mérlegük. 5 győzelem, 5 döntetlen, 5 vereség. „Jó érzés visszatérni Kínába, biztosak vagyunk benne, hogy sokkal sikeresebbek leszünk, mint a tavalyi vb-n” – mondta Lotta Schelin, a svédek csatára. Svédország a 2007-es kínai vb-n a csoportjában a harmadik helyen végzett és nem jutott tovább.

Az 1. forduló műsora, női labdarúgás

E csoport

Argentína-Kanada, Tiencsin (11:00)

Kína-Svédország, Tiencsin (13:45)

F csoport

Németország-Brazília, Szenjang (11:00)

Koreai NDK-Nigéria, Szenjang (13:45)

G csoport

Japán-Új-Zéland, Csinghuangtao (11:00)

Norvégia-Egyesült Államok, Csinghuangtao (13:45)

Az első játéknapról az Eurosport a Németország-Brazília és a Kína-Svédország mérkőzéseket élőben közvetíti, az Argentína-Kanada és a Norvégia-Egyesült Államok találkozókról összefoglalót ad.