Még egy aranyesély szállt el

2008.08.19. 18:33 Módosítva: 2015.05.21. 04:44
Az elődöntőben vannak Görbiczék, akik parádés játékkal verték Romániát 34-30-ra. A pólósnők és a brazil focisták nem jutottak döntőbe, Stieberék egy góllal kaptak ki a hollandoktól, Ronaldinhóék hárommal az argentinoktól. Fazekas Róbert diszkoszvető nyolcadik lett. Utolsó bokszolónk is kiesett, az ökölvívók egyetlen győzelemmel zárták az olimpiát.

Két utolsó csoportmeccsén két súlyos vereséget szenvedett a magyar női kézilabda-válogatott - az oroszoktól kilenc, a koreaiaktól tizenegy góllal kaptak ki -, így sokan féltek a másik csoportban egyetlen, akkor is csak egygólos vereséget szenvedő románok elleni negyeddöntő előtt. Szerencsére a mieink láthatóan összeszedték magukat, és felszabadultan játszva, végig vezetve 34-30-as győzelmet arattak. Az eldődöntőben az oroszok lesznek az ellenfeleink, miután kétszeri hosszabbításban 32-31-re megverték a franciákat. A másik ágon a svédeket kiütő norvégok a Kínát legyőző Dél-Koreával játszanak a döntőbe jutásért.

A vízilabdázónők egy fázissal már előrébb vannak, náluk már ma kialakult a döntő párosítása. Sajnos a mieink nélkül: a nagyon ötlettelenül és bátortalanul játszó Stieberék, noha az első negyedben még két góllal is vezettek, 8-7-es vereséget szenvedtek a csoportkörben, egyből a nyitómeccsen két góllal legyőzött hollandoktól. A másik elődöntőben az amerikaiak megverték az ausztrálokat, így az aranyért az Egyesült Államok Hollandiával, míg a bronzért a mieink azzal az Ausztráliával játszanak, amellyel a csoportmeccsen 7-7-es döntetlent értek el. Az biztos, hogy ez az eredmény sem fog megismétlődni.

Kikaptunk a hollandoktól

A kajak-kenusok folytatták a tegnap megkezdett menetelést: az előfutamot megnyerve került a középfutamba Vereckei Ákos kajak egyesben 500 méteren, negyedikként szintén középfutamban van kenu egyesben 500 méteren Vajda Attila, valamint a kenu kettesek 500 méteres futamában a Sáfrán-testvérpár. Már döntős, szintén kajak egyesben, szintén 500 méteren Kovács Katalin, párosban ugyanő és Janics Natasa, és ugyanezen a távon döntőbe jutott a kajakozó Kammerer-Kucsera kettős is.

Kovács és Janics nem okozott csalódást

Bejutott a legjobb 48 közé az asztaliteniszező Jakab János, aki 0-3-ról felállva verte 4-3-ra a francia Patrick Chilát úgy, hogy az ötödik szettet 11-1-re hozta, a hatodikban 3-8 után, a hetedikben 7-9 után nem engedett több pontot az ellenfelének. Kiesett viszont Lovas Petra, akit a 64 közé jutásért vívott meccsen a szlovák Eva Odorova vert 4-2-re.

Búcsúzott utolsó ökölvívónk is, a 81 kilós Szellő Imrét a britt Tony Jeffers 10-2-re verte a negyeddöntőben. Bokszolóink, épp a most kiesett Szellő révén, egyetlen győzelmet arattak az olimpián, így természetesen pontot sem szereztek. Az ökölvívók legutóbb a 2000-es olimpián szereztek pontot és érmet - Erdei Zsolt a harmadik helyen végzett -, míg olimpiai aranyat négy évvel korábban, az 54 kilós Kovács István hozott.

Szellő Imrét jól megverték

A kedden versenyző atlétáink közül a legjobb eredményt Fazekas Róbert érte el, aki 63,43 méteres dobással a nyolcadik lett diszkoszvetésben. Nem került gerelyhajításban a legjobb 12-be Szabó Nikolett, aki több mint négy méterrel maradt el a döntőbe jutáshoz szükséges szinttől, és végül a 22. helyen zárt. Szintén magyar nélkül rendezik az 5000 méter döntőjét, Papp Krisztina a futamában a 13., összesítésben a 27. helyen végzett. A 21. lett 110 gáton a középdöntőben rosszul rajtoló Kiss Dániel, aki saját legjobbjától is elmaradt egy tized másodperccel.

A triatlonozó Kuttor Csaba a kerékpározás után ugyan még kilencedik volt, ám végül csak a 47. helyen ért célba. A magyarok számára befejeződtek a vitorlásversenyek is, Gádorfalvi Áron a 19., a női mezőnyben Detre Diána a 22. lett, vagyis egyikük sem jutott a legjobb tíz közé, a szerdai éremfutamba.

Lezajlottak a női kosárlabdázók és röplabdázók mezőnyében is a negyeddöntők. A röplabdásoknál az oroszokat 3-0-ra verő Kína a Japán ellen ugyanilyen arányú győzelmet arató Brazíliával, míg a másik ágon a szerbek ellen szintén 3-0-val továbblépő Kuba az olaszokat 3-2-re legyőző, 1-2-ről fordító Egyesült Államokkal játszik. Kosárban a fehéroroszokat verő Kína ellenfele a cseheket 79-46-tal kiütő Ausztrália lesz, míg a Koreát 104-60-ra legyőző amerikai csapat az oroszokkal találkozik a döntőbe jutásért.

A férfi futballisták tornáján az elődöntőket játszották. Nigéria könnyedén, 4-1-re verte a már négy közé jutásával feltűnően jó eredményt elért Belgiumot, míg az argentinok, a második félidőben nyújtott teljesítményüknek köszönhetően, szintén magabiztosan, 3-0-ra a brazilokat. A döntőt 23-án, magyar idő szerint este hatkor játsszák.

Kedden összesen húsz olimpiai bajnokot avattak, így 205-re emelkedett a kiosztott aranyak száma. Ezen, miután az argentinok is megszerezték az elsőt, összesen 46 ország osztozkodik. Hazánk, legjobb arany nélkül nemzetként, a 47. helyen áll, megelőzve a 3 ezüstöt gyűjtött svédeket és a 2 ezüstös, 1 bronzos törököket.