Most akkor mi lesz Kozmann Györggyel?

2008.07.16. 11:15
Három napja van a hazai kajak-kenu szövetségnek, hogy megnevezze az olimpián induló magyar egységeket, ez alatt kell döntést hozni arról, mi legyen a kenupárossal. Még nem tudni, a pekingi részvételt kivívó Kolonics, Kozmann duó helyett kik utazhatnak.

A Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség szabályzata értelmében szombatig meg kell neveznie Magyarországnak, kik fogják képviselni az országot a pekingi versenyeken.

Kolonics György tragikus halála után pillanatnyilag ötszáz és ezer méteren sincs magyar páros. A hazai szövetség feladata lesz, hogy a hátralévő néhámy napban döntést hozzon, milyen egységek utazhatnak.

A kenusok öt kvótát szereztek, és különös jelentőségű lett a milánói Európa-bajnokságon behúzott kettő. Azt a Sáfrán testvérek vívták ki ötödik helyükkel. Sáfrán Mátyás és Mihály a válogatókon is megszorongatta Kozmannt és Kolonicsot.

Sáfránék figyelemre méltó eredményt értek a szegedi Világkupán, a győztes németek és Kolonicsék mögött a harmadik helyen értek célba ezer méteren.

A szövetség tartalékként nevezni akarta őket Pekingbe, de most könnyen előfordulhat, hogy előrelépnek, és ezer méteren ők veszik fel a harcot. Akár éremesélyesek is lehetnek, bár igazából négy év múlva válhatnak a mezőny meghatározói tagjaivá.

Nagy kérdés, mi lesz az előző olimpián bronzérmes Kozmann-nal, vajon egy új párral vállalja-e a megméretést. A kapitány ígérte, szerdán vagy csütörtökön megbeszélik vele, hogyan képzeli a folytatást.

A kajakosokkal ellentétben ebben a szakágban nem fordulhat elő, hogy valakit kitesznek a csapatból, mert öten ott lehetnek. A két egyes számban Vajda Attila mehet – mindkettőben aranyesélyes –, ha Sáfránék is kijutnak, akkor is versenyezhet Kozmann egy új párral. Hacsak nem írnak ki pótválogatót, amelyen elbukik.

Kozmannt egyébként nyilván nagyon megviselték a történtek, ott volt Kolonics György halálakor, maga próbálta újraéleszteni társát, sikertelenül.