Michael Phelps: Tiszta vagyok

2008.08.15. 09:25 Módosítva: 2008.08.15. 11:04
Az úszófenomén 12. olimpiai aranya után megerősítette, nem doppingol. Sokat alszik, gyorsan regenerálódik és rengeteget edz.

Hatodik aranyát nyerte a pekingi olimpián pénteken Michael Phelps, majd a sajtótájékoztatón egy újságíró kérdésére elmondta, eredményeit doppingszerek nélkül éri el.

"Mindenki azt beszél, amit akar, de én kijelentem, tiszta vagyok. Önként csatlakoztam az amerikai doppingellenes ügynökség különleges programjához, hogy még alaposabban ellenőrizzenek, így is bizonyíthassam, amit mondok" - nyilatkozta Phelps a Reuters hírügynökségnek.

08

Az összesen már 12 olimpiai aranynál járó úszó a hagyományos ellenőrzés mellett plusz vizelet- és vérmintát ad doppingvizsgálatra. ”Kételkedhetnek, de az eredményeim engem bizonyítanak.”

A világklasszis hihetetlen tehetség, de állítja, ez nem elég a sikerhez: ”Kemény munka, odaadás, sok dolog kombinációja. Sokat aludni, minél jobban regenerálódni, gyorsan egymás után csinálni az edzésgyakorlatokat”.

Phelps célját még nem érte el, azért jött Pekingbe, hogy nyolc aranyat nyerjen, és megdöntse Mark Spitz hét sikerből álló, 1972-es, müncheni csúcsát. Még két döntője van hátra, hogy új rekordot állítson föl.

Cseh László ellen három döntőben úszott az amerikai, a magyar versenyzőt mindháromszor csak ő tudta legyőzni.