Michael Phelps, a delfinbőrbe bújt ember

2008.08.13. 22:24 Módosítva: 2008.08.15. 19:15
Michael Phelps egymás után gyűjti be az olimpiai aranyakat, szerdán megnyerte a 10.-et és a 11.-et is, amivel a valaha volt legsikeresebb olimpikon lett. Céljától azonban elválasztja még néhány lépés: meg akarja dönteni Mark Spitz rekordját, aki egy olimpián 7 aranyat tudott nyerni. Phelps jó úton halad, az összesen nyolc számából öt van a háta mögött. Sikerének titka a sok pizza és a paszta. Vagy valami más.

Michael Phelps tudatosan készült a bravúrra, bár állítása szerint csak tavaly óta ismeri a megnyert olimpiai aranyak alapján felállított ranglistát. Idén viszont kénytelen volt szembesülni azzal, hogy át is veheti a vezetést, és maga mögé utasítja a legjobb versenyzőket. Ha bejönnek számításai, és az athénihoz hasonló teljesítményt nyújt Pekingben, messze elhagyja a valaha legsikeresebb olimpikonokat.

Phelps kontra Spitz

Az alábbi eredmények a két úszó világrekordjai azokban a számokban, melyekben mindketten versenyeztek: Spitz (185 cm, 79 kg) az 1972-es müncheni, Phelps (193 cm, 88 kg) a 2008-as pekingi olimpián, illetve az eddig le nem bonyolított versenyszámokban korábban.

4x100 gyorsváltó:

Spitz 3:26:42

Phelps 3:08:24

200 gyors:

Spitz 1:52:78

Phelps 1:42:96

200 pillangó:

Spitz 2:00:70

Phelps 1:52:03

4x200 gyorsváltó:

Spitz 7:35:78

Phelps 6:58:56

100 pillangó:

Spitz 54:27

Phelps 50:40

4x100 vegyesváltó:

Spitz 3:48:16

Phelps 3:30:68

Eddig négy sportoló büszkélkedhetett azzal, hogy pályafutásuk alatt 9 olimpiai aranyat tudtak nyerni. Köztük van Mark Spitz is. Phelps az ő rekordját akarja megdönteni most Pekingben: Spitz az összesen 9 arany közül hetet az 1972-es müncheni olimpián nyert. Phelps nevezéseit áttekintve toronymagas előnyt szerezhet a világ élvonalával szemben: az amerikai úszót összesen 8 számban nevezték az olimpián, ötben már tarolt, az aranyak mellett mindegyikben világcsúcsot is beállított (400 vegyes, 4x100 gyorsváltó, 200 gyors, 200 pillangó, 4x200 gyorsváltó).

Vasárnapig versenyez, indul még 200 vegyesben, 100 pillangón és tagja a 4x100-as vegyesváltónak is.

Kiemelkedő pekingi eredményei senkit nem lepnek meg, miután a tavalyi melbourne-i világbajnokságon hét aranyat nyert és öt világcsúcsot állított be. Gyakorlatilag ahányszor beugrik a medencébe, annyiszor világrekordot úszik, azt azonban határozottan cáfolja, hogy doppinszer segítené hozzá teljesítményéhez.

Michael Phelps első olimpiájáról még érem nélkül tért haza, Sidneyben 200 pillangóban 5. helyezést ért el, ekkor csak 15 éves volt. „Akkor jöttem rá, hogy tovább kell menni, nem adhatom fel” – nyilatkozta a The Sun című lapnak.

26

Athénban már hat aranyérmet szerzett, de ezeket nem nézegeti naponta, nem gondol a múlt nagy tetteire. Pályáját 11 éves kora óta edzője, Bob Bowman egyengeti, apja helyett apja is volt, mivel szülei 9 éves korában elváltak. Kapcsolatukat ezzel együtt tudatos keménység jellemzi.

A mindössze 23 éves sportoló nővérei nyomdokaiba lépve kezdett úszni. Whitney és Hillary is sikeresek volt, tehetségük azonban meg se közelítette Michalét. Whitney végül hátsérülés miatt szakította félbe sportkarrierjét. A nővéreket minden versenyen látni lehet, minden versenyszám közben is az első sorban tombolnak, fényképezőgéppel dokumentálják az eseményeket, az éremátadáson pedig örömkönnyeikkel küszködnek.

Az édesanya szerepe volt még fontos, talán a legfontosabb az úszóbajnok pályafutásában. Michael Phelps szinte minden adandó alkalommal megemlíti őt, és köszönetet mond neki a nyilvánosság előtt is azért, amit sikerességéért tett. Gyakran neki nyújtja át a virágcsokrot, amit az érem mellé begyűjt.

Debbie Phelps az ABC-nek mesélt arról, milyen egy világklasszis sportoló édesanyjának lenni. „Számomra nem létezik vakáció” – mondja, miközben a 4x100-as váltó eseményeit figyeli a medence széléről. Saját bevallása szerint ideges, görcsben van a gyomra, lüktet a szíve, annyira drukkol fiának, de szerinte minden olimpikon szülője hasonlóan érez, ez normális.

Felidézte fia gyermekkorát is: „Nagyon magas gyerek volt, nagyon esetlen. A fülei kicsit nagyra nőttek, ami miatt gyakran gúnyolták, ezt Michael nehezen tudta kezelni, de karizmatikus mosolya és csodálatos személyisége minden nehézségen átsegítette.”

Azt is elmesélte, hogy a gúnyolódó gyerekek mellett a tanárok sem néztek ki belőle sokat, nem jósoltak neki nagy jövőt, véleményüket nyíltan közölték vele. „Nehéz volt ezt hallani” – ismerte el. Anyaként ugyanakkor úgy látta, hogy a gyerek tele van csillapíthatatlan kíváncsisággal, szerinte ez vezette őt a sikerhez.

08

Van olyan is, aki szerint a pizza és a paszta lehet Phelps sikerének hátterében, az úszóbajnok ugyanis minden nap ezeket az ételeket fogyasztja Pekingben az ESPN szerint. „Rengeteg pizzát és pasztát eszem, sok szénhidrátra van szükségem. Emellett annyit alszom, amennyit csak tudok.”

Tehetsége és szorgalma mellett a tudomány is próbált hozzájárulni eredményeihez. Az amerikai George Washington Egyetemen 10 fős kutatócsoport kezdte vizsgálni a víz áramlásának különböző tulajdonságait, munkájukban részt vettek a NASA és az amerikai hadsereg kutatói is.

2003-ban bevonták az amerikai úszókat is a kutatásba, azt vizsgálták, hogy a víz alatti delfinezés és a víz felszínén tempózás között mi a tudományos különbség. A kutatáshoz két olimpiai bajnok úszót választottak, kiemelkedő tehetsége miatt egyikük Michael Phelps volt, akinek fizikai adottságai hozzájárultak ahhoz, hogy delfinezésben messze jobb tudott lenni a mezőnynél. Egy-egy rajtnál akár fél testhossz előnyt is szerzett ellenfeleleihez képest.

Szuperruháját is ennek a többéves kutatásnak az eredményeként alkották meg szintén a NASA közreműködésével. A sportoló felkészülését segítette az is, hogy a delfinek mozgását modellezve a kutatók kiszámították, melyek a tökéletes mozdulatok, illetve melyik a legrövidebb víz alatti útvonal. Szakértők azonban hangsúlyozzák, a tudomány nem használ semmit a tehetség és a kemény edzésmunka nélkül.