Tömeges bukás és botrány a paralimpián

2008.09.10. 10:59
A női 5000 méteres kerekesszékes döntőben a versenyzők fele bukott egy körrel a cél előtt. A győztes már átvette aranyérmét, amikor szóltak, megismétlik a futamot.

Kedden megtörtént az első doppingeset a pekingi paralimpián. Navid Ahmed Butt pakisztáni erőemelő akadt fenn a vizsgálaton, szervezetében a szteroidok közé tartozó metandienont találtak. Azonban nem ez a torna eddigi legnagyobb visszhangot kiváltó botránya.

A női kerekesszékesek 5000 méteres döntőjében történt bukás után többen a paralimpiák eddigi legnagyobb botrányáról beszélnek. A döntőben tizenegyen álltak rajthoz, 3 amerikai, 2-2 kanadai és svájci, valamint egy-egy svéd, ausztrál, japán és brit versenyző.

A 11 sportoló szinte végig együtt haladt, az utolsó előtti körben azonban már mindenki a jobb pozíciót kereste, hogy a hajrára minél előrébbről tudjon indulni.

Az élen haladó svájci Edith Hunkeler érthetetlenül ráhúzódott a mellette haladó versenyzőre, és hatalmasat bukott. Mivel a többiek szorosan a nyomukban haladtak, nem tudták kikerülni, így rajta kívül még öten borultak fel kerekesszékükkel.

A hat bukott versenyző között volt a négy évvel korábbi játékok három dobogósa is. A maradék öt versenyző végül célba ért, a győztes a kanadai Diane Roy lett, aki át is vette aranyérmét.

Később azonban a versenybizottság úgy döntött, meg kell ismételni a döntőt. Ezen a bukást okozó Hunkeler nem indulhat, és kérdéses a címvédő japán Wakako startja is, akit az eset után kórházba szállítottak. Roy - aki a bukás pillanatában az ötödik helyen haladt - előbb tiltakozott a döntés ellen, de jelezte, kész újra rajthoz állni a pénteki megismételt futamon.