A Bahamákon a legjobb magyar pókeresek

2009.01.06. 14:24
Három magyar játékos, Kaló Dénes, Markovits Ádám és Tóth Richárd is továbbjutott a PokerStars Caribbean Adventure (PCA) tornájának 1A napján. A végleges összdíjazás csak a második selejtezőnap, az 1B után derül ki, de biztos, hogy az év egyik legnagyobb pókerversenyén több millió dollár lesz a főnyeremény.

Január 5-10-ig rendezik a Bahamákon, a nassaui Atlantis Casinóban az év egyik legnagyobb pókertornáját, a PokerStars Caribbean Adventure-t (PCA). 2008-ban 1136 pókeres fizette be a nyolcezer dolláros (1,6 milló forint) nevezési díjat, a győztes francia Bertrand „ElkY” Grospellier kereken kétmilliót (400 millió forint) nyert. Idén legalább ennyien regisztrálnak, a nevezési díj tízezer dollárra emelkedett, a fődíj is nő.

Az 1A selejtezőnapon helyi idő szerint hétfőn délben, magyar idő szerint hétfő délután hatkor indult az osztás, 660 pókeres ült asztalhoz, köztük Kaló Dénes, Markovits Ádám, Tóth Richárd, Kwaysser Valdemár Ákos, Lanszki Zoltán és Scheilli Richárd.

Hétfőn kezdett az élő tornákon már 11 203 152 dollárt (bő 2,2 milliárd forint) összepókerező kanadai fenegyerek, Daniel Negreanu, aki győzelem esetén minden idők legtöbbet profitáló tornajátékosává lép elő.

Első nap játszott a World Series of Poker (WSOP) 2008-as főversenyén heads-upig menetelő amerikai Ylon Schwartz, valamint a világ legjobb játékosai közül Luca Pagano, Jonathan Little, David Pham, Barry Greenstein, Gavin Griffin, Eric Seidel, Chris Ferguson, Antonio Esfandiari, Greg Raymer, Joe Hachem, Vicky Coren és Alex Kravcsenko.

A játékosok 20 000 chippel kezdtek 50/100-as vaknál, azonnal egymásnak esett a mezőny, David Pham, Erik Seidel, Chris Ferguson és a tavalyi év legjobb online-játékosa, Alex Kamberis hamar kiesett. A PokerStars profi csapatának ászai, Negreanu és Raymer erősen kezdtek, előbbi riveren érkező flössel, utóbbi bubipárral vitt méretes potot, mindketten az élmezőnybe kerültek.

A 3. vakszinten (25/100/200) Kwaysser Valdemár Ákos is kiesett, A-K lapjával tízespár állt szemben, hiába volt már két párja flopon, riveren leesett egy újabb tízes, így ellenfele setre erősödött.

Hasonló bad beat okozta Lanszki kiesését (aki a PókerAkadémia.com-on írt blogjában mesél a részletekről): a cut-off (az osztótól jobbra lévő pozíció) 2600-ig emelt, a kisvak 6600-ig visszaemelt, mire Lanszki 11 000 chippel all-in futott. A cut-off dobott, a kisvak viszont megadott, és bubi párt borított. Ez jónak tűnt, mert Lanszkinak dámapárja volt, de a 80%-os esély ezúttal kevés volt, mivel a semleges flop (4-8-2) utáni turn bubit hozott az asztalra. Kevéssel később Scheilli Richárd is zéróra zuhant.

Az ifjú kanadai Ryan Young vezette a versenyt, míg kézbe osztott királyai gyengébbnek nem bizonyultak az amerikai David „Bakes” Baker kézbe osztott ászainál. Baker alig tudta maga elé húzni a zsetonokat, természetesen átvette a vezetést, Young pedig (bár rövid ideig még játékban maradt) a második selejtezőkörbe jutás helyett a kiesett.

Az 1A napról 193 pókeres jutott tovább, köztük három magyar: Kaló Dénes (74 500 chip), Markovits Ádám (66 800) és Tóth Richárd (40 900), a nem hivatalos jelentések szerint chipleaderként a brazil Felipe "mojave14" Ramos zárt 360 100 zsetonnal.

A torna magyar idő szerint kedden délután hatkor folytatódik.