Kaló nagy pénzzel jön haza a Bahamákról

2009.01.08. 17:03 Módosítva: 2009.01.08. 17:40
Egyetlen magyar jutott tovább a Bahamákon a nassaui Atlantis Resortban rendezett PokerStars Caribbean Adventure második napjára, Kaló Dénes már biztosan pénzt keres a tornán.

A PokerStars Caribbean Adventure (PCA) tornáján 1347 játékos fizette be a tízezer dolláros (kétmillió forint) nevezési díjat, közülük 398-an maradtak versenyben a hivatalos 2. napra (a nagy mezőny miatt 1A és 1B selejtezőnapokat rendeztek, ez valójában a verseny valós 3. napja).

Három magyar volt a 2. nap mezőnyében: a 2008-as European Poker Tour (EPT) monte-carlói nagydöntőjében második Kaló Dénes, a 2006-os World Series of Poker 1500 dolláros No Limit Hold’em tornáján második Tóth Richárd és a minden idők legtöbbet kereső magyar pókeresei között 12. Markovits Ádám.

kalo

Sok esélyes esett ki az első napon, de továbbjutott többek között a világbajnok dán Peter Eastgate, továbbá Greg Raymer, Vicky Coren, Barry Greenstein, Katja Thater, Humberto Brenes, Alex Kostritsyn, Arnaud Mattern, Adam Junglen és Ylon Schwartz is játékban maradt.

A játékosok a 9. vakszintről (200/800/1600) folytatták a játékot a 12,6 millió dolláros (2,5 milliárd forint) díjazásért. Már a 199. helyezett is pénzt visz haza (12 500 dollárt, kb. 2,5 millió forintot), a győztes 3 millió dollárt (600 millió forint) nyer. Chipleaderként a PokerStars profija, a brazil Felipe Ramos kezdett 360 100 zsetonnal, az átlag stack a 67 688 chip volt.

Néhány leosztás után a short stack Greg Raymer máris középre tolta a zsetonjait, ha bejön, felduplázza stackjét. Nem jött be, J-8 lapkombóját Dan Heimler callolta kilences párral, ami a boardon (J-9-3-K-8) setté erősödött. Raymer kiesett, a 25 000 dollár nevezési díjú mellékversenyen, a High Rolleren folytathatja.

Kaló A-K-val ejtette ki Eltont, a PRO7 ismert műsorvezetőjét, Tóth viszont kiesett, kevés zsetonja volt, ezért kockáztatnia kellett, flösshúzóval ment all-in, a turn és a river nem segített.

A 10. vakszinten (200/1 000/2000) a Costa Rica-i ősprofi Humberto Brenes (1974 óta pókerezik főállásban) is kiesett, ötös párja kevés volt. Hamarosan Markovits is befejezte, ászpárral bukott hatalmas kasszát: két preflop emelés után ment all-in (amit csak az egyik emelő tartott A-Q-val), ellenfelének leesett a sora.

Markovits stackje megfogyatkozott, ezért megkísérelt eldobatni egy buttonról (az osztó pozíciója a kisvaktól jobbra) elkövetett emelést, minden maradék chipjét betolta (40 000), de a nagyvak dámapárjával szemben Markovits J-6-ának nem volt esélye.

Kaló türelmesen építette stackjét, sikerült feszes imázst kialakítania az asztalnál, emiatt blöffjei rendre bejöttek. A verseny utolsó harmadában bubipárral vitt nagy potot, és már 170 000 chipje volt. A nap utolsó vakszintjén ismét bubipárt kapott – nyilatkozta a PókerAkadémia.com riporterének -, ám ezt az előtte történt preflop akció miatt dobnia kellett.

Az amerikai Alan Sternberg (szatellitről jutott be a tornára) végzett a 199. helyen, ő volt az első játékos, aki pénzzel hagyta el az Atlantis Resortot.

A 14. vakszinten (500/2 500/5000) az EPT-győztes francia Arnaud Mattern vesztette el stackjét, tízes párral ment all-in, amit ászpárral calloltak. Q-J-6-K-T került az asztalra, bár Matternnek riveren setje érkezett, ellenfele sorra javult ugyanitt.

A PCA 2. selejtezőnapja után 102 pókeres maradt versenyben, köztük Kaló Dénes, 175 000 chippel. A versenyt jelenleg az elsősorban online menőként jegyzett David „Bakes” Baker vezeti 925 000 zsetonnal.

A torna helyi idő szerint csütörtök délben folytatódik, a játékosok a legjobb 32-be kerülésért játszanak.

Pókerszleng

preflop: a flopot megelőző licitkör

flop: három középre felfordított lap, amivel a játékosok kiegészítik saját lapjaikat, és ekkor licitálhatnak másodszor, harmadik utcának is nevezik
turn: a flopot követő közös lap, ekkor licitálhatnak a játékosok harmadszor, negyedik utcának is nevezik

river: a turnt követő utolsó közös lap, és az utolsó licitkör

board: az asztalon lévő közös lapok

hand: kéz, a játékos legjobb 5 lapos kombinációja

nuts: az adott leosztásban legerősebb, verhetetlen lap

chip: zseton

stack: a játékos előtt lévő chipek

pot: a kassza, amiért a játékosok az adott partiban játszanak

short stack: kispénzű játékos

chipleader: a legtöbb zseton birtokosa

check: a játékos passzol, nem emel az adott körben

raise: emelés

reraise: visszaemelés

all-in: a játékos az összes zsetonját középre tolja, maximális emelés

kisvak (small blind): kötelező tét, amit az osztótól balra ülő játékosnak kell betennie, mielőtt leosztanák a lapokat

nagyvak (big blind): kötelező tét, amit a kisvaktól balra ülő játékosnak kell betennie, mielőtt leosztanák a lapokat (mindig a kisvak duplája)

set: kézbe kapott pár, ami a közös lapokkal drillé alakul

drill: három egyforma lap, például három király