Szívroham végzett a francia motorossal

2009.01.08. 09:50 Módosítva: 2015.05.21. 02:26
Szívinfarktus végzett Pascal Terry francia motorossal, aki még a vasárnapi, második szakaszon tűnt el az Argentínában és Chilében zajló Dakar 2009 elnevezésű tereprali-viadalon.

A 49 éves, első Dakarján elindult versenyzőt csak szerdán találták meg a Santa Rosa és Puerto Madryn közötti szakaszon.

A Yamahával versenyző Terry a második etapon 197 kilométer megtétele után értesítette a szervezőket arról, hogy kifogyott az üzemanyaga, de beszerzett valamennyit az egyik versenytársától.

Később megpróbált vele két alkalommal is műholdas kapcsolatba lépni a szervezőbizottság, mindkétszer sikertelenül. A kommunikációs rendszerben valamilyen hiba lehetett, a párizsi központ ugyanis már negyedikén, vasárnap este értesítést kapott arról, hogy működésbe lépett a motoros vészjelző rakétája, a helybeliek azonban erről csak ötödikén reggel szereztek tudomást. Később az a téves információ terjedt el, hogy mégiscsak beérkezett a táborba.

Azután, hogy az argentin szervezők értesültek a segélykérésről, egy autót küldtek a feltételezett helyszínre, és a polgári védelem is a bajba jutott motoros felkutatására indult. Mivel a keresés eredménytelenül zárult, a csendőrség is bekapcsolódott az akcióba, végül helyi idő szerint hajnali két óra után megtalálták Terryt.

"Nagyon nehezen megközelíthető, növényzettel sűrűn benőtt helyen feküdt, a motorja mintegy tizenöt méterre volt tőle. A sisakját levette és behúzódott az árnyékba, ahol valameddig nyilván ellátta magát, mivel vizet és élelmet is találtak mellette" - közölte az egyik szervező.

A Santa Rosa-i Molas kórház orvosai csütörtökön közölték: vasárnap, vagy hétfő reggel halt meg a 192-es rajtszámmal induló Terry. A boncolás egyértelműsítette, nem erőszakos bűncselekmény áldozata.

A halálokok között az argentin hírügynökség kórházi jelentésre hivatkozó beszámolójában tüdővizenyő is szerepel. A Telam szerint az ödémát "olyan táplálék fogyasztása váltotta ki, amely a szív és a légzőrendszer leállását idézte elő".