A Szahara keresztben biztosan meglesz

2009.01.21. 20:55 Módosítva: 2009.01.21. 21:40
Hidvégi-Üstös Pál multisportoló Algériában futott 5 napig, megy Szudánba, Líbiába, oda-vissza végigfutja a Tiszát, ősszel ismét Afrikába készül, hogy 10 500 kilométert fusson a sivatagban.

A Szaharát fogja keresztülfutni 2009 ősze és 2010 tavasza között Hidvégi-Üstös Pál multisportoló, a világon elsőként Nouakchottól Szaúd-Arábiáig, nagyjából 10 500 kilométeren át. A felkészülés részeként decemberben Algériában, a nyugat-szaharai sivatagban futott négy és fél nap alatt 170 kilométert.

Az eredetileg tervezett táv ennél hosszabb, 300 kilométer volt, de a bizonytalan politikai helyzet, a fegyveres konfliktusok és a hideg (nappal 20-25, éjjel 0-5 fok) miatt rövidült. Egyenletesen, általában két részletben, reggel és este tette meg a napi távot.

Rossz volt az idő, viharos szél hordta a homokot, száját-orrát háromméteres touaregkendővel védte. Napi 10 liter vízzel számolt a futáshoz, de a hideg miatt a fele is elég volt. A sivatagban ebédre és vacsorára is tevehús volt, "gyorsan kell enni, mert faggyús, ha nem bírod megrágni, nyeld le, kiköpni nem illik". Megizzadt és nekivetkőzött futás közben, ebből igazi orrfolyós-tüsszögős megfázás lett.

Hidvégi-Üstös az Indexnek elmondta, nehéz terepen, kavicsos-köves sivatagban futott. Utak nincsenek, legfeljebb keréknyomok, csapások, az Achilles-inát és a sarokcsontját megviselte a táv.

A legfontosabb az őszi futás szervezése volt. Néhány nap alatt sok helyi segítője lett, például egykor Magyarországon tanuló algériai diákok. Az előkészítésben elért annyit, amennyit akart, bízik új kapcsolataiban, "ezek az emberek kísérték már a BBC-t, a világjáró Michael Palint, a Dakar-ralit".

5 2

Az ultrasportoló január végén Szudánba készül, a merowei gát átadásával kapcsolatos ünnepségsorozat részeként egy kb. tízfős nemzetközi csoporttal futnak a fővárostól, Khartumtól 520 kilométert a vízlépcsőig. A román, szerb, ukrán, orosz, osztrák, francia, olasz futókkal közösen napi 60 kilométert terveznek.

Hidvégi-Üstös szervezi ezt is, orvost, operatőrt, masszőrt visz magával. A futást még januárban le kell tudni, februárban már túl meleg, napközben 35-40 fok van Szudánban. Februárban a Líbiai-sivatag jön, kb. 300 kilométer. Ez is egy "ismerkedő-bemutatkozó" futás, ajándékokat, iskolaszereket, műszereket visz a menekülttáborokban élő gyerekeknek. A helyi sajtó általában felkarolja az ilyesmit, bő fél évvel később, mikor a Szahara-futáson tervei szerint ideér, legalább már ismerik majd.

Hidvégi 2006-ban végigúszta a Tiszát, 2008-ban (tiszai összefogást hirdetve) 1000 kilométert futott és 100 polgármesterrel találkozott. A Tisza nagyköveteként idén április végétől június közepéig 50 nap alatt a folyó mindkét partján végigfut torkolattól torkolatig. Szeretné, ha minél többen csatlakoznának hozzá akár egy napra is futva, kerékpárral, kajakkal vagy akár sárkányrepülővel.

Októberben jöhet a Szahara, nyugatról keletre. Hidvégi-Üstös Mauritániából indul, végig veszélyes vidéken fut. Az útvonalat megtervezték, de a polgárháborús viszonyok miatt ez akár naponta változhat. Szinte minden energiájuk a szervezésre és a pénzgyűjtésre megy el. A kísérőszemélyzet nagyjából összeállt, névadó főszponzoruk még nincs.

A költségvetés kb. egymillió dollár, de nem izgul emiatt. Hidvégi-Üstös a távtól nem fél, fizikailag és pszihésen nem lehet baj futás közben, a Szahara "a nyugati parttól a Vörös-tengerig az enyém". Az első két hét a legnehezebb, a sivatag egyhangú, a futó könnyen elveszti tájékozódó képességét.

11-12 ezer kilométerre van ráhangolva, a "Szahara keresztben biztosan meglesz", ha a kitérők miatt a táv ennél hosszabb lenne, az e feletti részt kerékpárral teszi meg.

A stábot inkább félti, mint magát, a térségben a fegyveres konfliktusok miatt bizonytalan a politikai helyzet, és betegség vagy baleset bármikor közbejöhet. Másfél éve szervezik az utat, ha teljesítette a távot, még egy évig viszik tovább az ügyet: kiállítást szerveznek, film és könyv készül.