Michael Phelps: Nagyon fog fájni az elején

2009.01.21. 08:12 Módosítva: 2009.01.21. 11:52
A pekingi olimpia hőse nem gondol a visszavonulásra, állítása szerint még sok mindent el akar érni. Az amerikai úszózseni négy hónap után tér vissza az edzésekhez, rövidebb számokkal készül a nyári világbajnokságra.

„Ebben a pillanatban teljesen formán kívül vagyok – nyilatkozta a napokban Michael Phelps a BBC-nek, aki négy hónapos pihenőjét letöltve visszatér az edzésekhez. – Még soha nem hagytam ki ennyit, az első néhány hónap nagyon fájdalmas lesz”.

A pekingi olimpián nyolc aranyérmet gyűjtő és ezzel többszörösen történelmet író amerikai úszóklasszis épp nyári sikereinek helyszínen, Pekingben ugrott először medencébe a kihagyása után, egy reklámfilm forgatása miatt.

„Nagyszerű volt, igazán különleges érzés. Örülök, hogy lehetőségem volt feleleveníteni az augusztusi élményéket” – mondta a kínai fővárosban.

Phelpsnek az olimpia után rengeteg médiaszereplésnek is eleget kellett tennie, és bár elmondása szerint élvezte az edzés nélküli napokat, örül az újrakezdésnek.

„Mókás időszak volt, de most már szeretnék visszatérni a normális kerékvágásba. Vannak napok, amikor azzal az érzéssel kelek fel, hogy ezt nem akarom tovább csinálni, de még rengeteg dolog van, amit úszóként el szeretnék érni.”

Pedig Phelps 23 éves korára sokkal többet elért a medencében, mint arról valaha is álmodhatott. De úgy tűnik, a sporttörténelem egyetlen 14-szeres olimpiai bajnokaként is motiváltnak érzi magát.

Azt már tavaly ősszel elárulta, a jövőben változni fog a programja, és ezt most megerősítette. „Egész biztosan könnyebb lesz a programom, mint Pekingben” – mondta Phelps utalva arra, hogy mostantól inkább rövidebb távokon versenyezne.

„Azt hiszem, egy kis hátúszás biztosan lesz benne, és remélhetőleg tökéletesíteni tudom a 100 gyorsot is. Ki fogok próbálni néhány olyan számot, amit korábban nem”.

Phelps eddig inkább a 200 és 400 méteres távokon versenyzett, és háromban közülük az olimpián – 400 és 200 vegyes illetve 200 pillangó – Cseh László végzett mögötte a második helyen.

Phelps tervei szerint ott lesz a nyári, római világbajnokságon.

„A következő négy év sokkal nyugodtabb lesz, mint a tavalyi volt. Amíg el nem érem a kitűzött céljaimat, nem fogok visszavonulni”.