A kajak-kenusok nem mennek az Eb-re?

2009.01.23. 15:20
A decemberben megválasztott kapitány, a háromszoros olimpiai bajnok Storcz Botond döntött: egy válogató lesz a korábbi kettővel szemben. A szövetség spórolásra kényszerül, az olimpiai bajnokok százezerrel kevesebb ösztöndíjat kapnak idén.

Az elmúlt három olimpián a legeredményesebben szereplő magyar sportág volt a kajak-kenu, mégis lehet, hogy a németországi Európa-bajnokságon nem vehetnek részt a versenyzők.

„Mivel a vártnál jobban csökkent az állami támogatásunk, jelenleg nincs meg a pénz, amiből utazhatnánk. A 2005-ös, szintén olimpia utáni évhez képest harminc százalékkal kevesebbet kapunk” – mondta a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke, Baráth Etele.

A magyarok általában a legsikeresebb nemzetek közé tartoznak Európában, tíz aranyérem sem meglepetés egy tornán.

A spórolásra azért is van szükség, mert a világbajnokságot a kanadai Dartsmouth-ban rendezik. „Az olimpiai utazás nem a mi kasszánkat terheli, de a világbajnoki részvétel lehetőségeit nekünk kell előteremteni” – ismertette az elnök. Az orvosi háttér fejlesztését sem tudják megvalósítani, a három helyett valószínűleg csak egy gyúrót tudnak fizetni.

Baráth kifejtette, a versenyzőkre is szűkös év vár, mert a sportolói ösztöndíjak összegét is megkurtították. A legjobbak, az olimpiai bajnokok: Kovács Katalin, Janics Natasa és Vajda Attila pénze százezerrel kevesebb lesz, ezúttal csak 300 ezret kapnak a Wesselényi Közalapítványtól.

„Ők ezt még úgy-ahogy elviselik, de a feltörekvő generációt már érzékenyen érinti, ha legfőbb bevételi forrásuk megcsappan, vagy egyszerűen eltűnik. Ugyanez igaz az edzőkre is, mert az ösztöndíjasok körét is szűkítették” – búslakodott a sportág vezetője.

Pedig a kajakosok még a szerencsés sportágak közé tartoznak, vannak szponzori bevételeik, több mint félmilliárdból gazdálkodhatnak.

A decemberben kinevezett kapitány, Storcz Botond hivatalosan bejelentette, a jövő évi vb-re egyfordulós lesz a válogató, vagyis az elmúlt évek gyakorlatával szemben javítási lehetőség nincs. A 34 éves szakember a specializációt szorgalmazza, szerinte a jelenlegi erőviszonyok közt – egyre több ország szerez érmet – már nincs lehetőség a számhalmozásra. Szeretné, ha egy versenyző maximum két számra koncentrálna.

Storcz a négyeseket az egyéni eredmények alapján állítaná össze, de hogy ezeknek az egységeknek ki lenne az edzője, egyelőre rejtély. A kapitány valamennyi edzővel jó kapcsolat kialakítására törekszik, eddig meg is tett mindent ezért, és a szakma a visszajelzések alapján bízik benne. (Nagy kérdés azonban, hogy ha majd ütközni kell, akkor milyen döntéseket hoz.)

„Az eddiginél egységesebb válogatott kialakítása az elsődleges célom. Nemcsak eredményesség területén, hanem csapatként előre kell lépnünk” – magyarázta, ezért közös edzőtáborozások lesznek Spanyolországban február végén.

Az elmúlt évek sikeres kapitánya, Angyal Zoltán tanácsadó lesz, és fontos feladata, hogy egy kajak-kenus akadémia alapjait megteremtse.