Vízben csinálják, ütővel, kesztyűben, mi az?

2009.01.23. 20:12
A bírók kézjelekkel kommunikálnak, a nézők nem látnak semmit, a korong 1,5 kiló, a játékosok felváltva levegőznek: vízihoki-Eb lesz szombaton Pécsett.

Tizenhat férfi és nyolc női csapattal a pécsi Piranha VSE rendezi január 24-én a vízihoki Eb-t. Az egynapos tornán a pécsi Hullámfürdőben reggel kilenctől este hétig 3 pályán folyamatosan játszanak.

A vízihokit 35 centis ütővel, két kapura játsszák. Az ütő nem lehet éles, nem szúrhat. A játékosok búvármaszkot, légzőcsövet, uszonyokat, csapatonként eltérő színű sapkát viselnek. Kezüket a medence aljától, a korongtól és a másik ütőjétől kesztyű védi. A korong akkora, mint a hokiban, de sokkal nehezebb, ólombetétes gumi vagy műanyag, másfél kiló is lehet.

A pálya kb. 12-15 x 21-25-ös, de legalább 300 négyzetméteres. A meccseket általában 2,2-2,4 méter mély vízben játsszák, a kapu háromméteres. A csapatonkénti tíz játékosból egyszerre hat van vízben, folyamatos cserével játszanak, a cserék a parton vagy a vízben várnak. A 3 védő, 3 támadó felállás a jellemző, a játékosok gyakran emelik a korongot, a kétszer 15 perc tiszta játékidő alatt általában 5-10 gól van.

Három játékvezető van, kettő a vízben, egy a parton. Kézjelekkel kommunikálnak, a szárazföldi bíró kürttel vagy gonggal jelez a vízben lévőknek. Tilos az erős testi kontaktus, tilos a korongot kézzel irányítani, ezekért szabadlövés, vagy büntető jár. Büntetőnél mindenki elhagyja a medencét, egy védő és két támadó marad, általában gól lesz belőle. A bírók ötperces és végleges kiállítást is adhatnak.

Steiner Miklós, a Piranha Vízihoki SE elnöke az Indexnek elmondta, az Eb-n klubcsapatok indulnak, a medencében keresztben három, 12x21 méteres pályát rendeznek be; rövidített, 12 perces meccseket játszanak.

A sportág nem éppen nézőbarát, a játék víz alatt zajlik, az Eb-n az eredményhirdetőre vetítik ki a víz alatti kamerák képeit. Steiner szerint a vízihokiban legfontosabb az összjáték, illetve az a ritmus, ahogyan a játékosok feljönnek levegőért. Aki legközelebb van a koronghoz, lenn van, aki közbeavatkozhat, félvízen úszik. a játékosok csak egy levegővételre jönnek fel, aztán úgy 10 másodpercet töltenek a víz alatt.

Steiner - aki maga is aktív játékos - elmondta, kemény sportot űznek, óriási a fizikai igénybevétel. A csapaton belül erős a szórás, hogy kinek milyen sportmúltja van, életkorban is vegyes a társaság.

A magyar férfiakat horvát, francia és holland csapattal sorsolták össze. Steiner elmondta, hogy nincs mindegyikkel játéktapasztalatuk, de a franciák és a hollandok mindig erősek, a horvátok verhetők, hiszen éppen a magyaroktól tanulták a játék alapjait pár éve. A csoportból az első kettő jut tovább, oda be akarnak kerülni.

A nők holland, cseh és spanyol csapattal játszanak. A hollandok itt is biztosan erősek, a csehekkel szoros meccs várható, a spanyolokról nem tudni semmit.

A vízihokit Magyarországon nagyjából százan játsszák, Budapesten és Pécsen van összesen 5 csapat. Európában a franciák, hollandok, szlovénok, angolok (innen ered a sportág is) jók, Európán kívül az ausztrálok, új-zélandiak, dél-afrikaiak erősek, ezekben az országokban férfi, női, ifjúsági bajnokságot is rendeznek.