Százezres pénzelvonás a pekingi bajnokoknál

2009.02.05. 17:34
"Ez lenne a hosszú távú megbecsülés?" - háborgott Janics Natasa menedzsere, a szegedi egyesület vezetője a Wesselényi Közalapítvány döntése után. A három olimpiai bajnok idén 25 százalékkal, százezer forinttal kevesebb ösztöndíjat kap.

A Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke, Baráth Etele már januárban panaszkodott amiatt, hogy a Wesselényi Közalapítványtól a sportág legsikeresebb tagjai is kevesebbet kapnak 2009-ben.

Most már hivatalos: a kajakosok hétmillió kétszázezer forinttal kevesebbet kaptak a kuratóriumtól, ez érzékenyen érinti az edzőket, versenyzőket. Janics Natasa, Kovács Katalin és Vajda Attila az olimpia évében 400 ezer forintot kapott, idén huszonöt százalékkal, vagyis százezerrel kevesebbet.

„Kifejezetten rossz üzenete van a döntésnek, mert mit gondolhat magában az olimpián sikeres sportoló? Azért hajtott, azért gürcölt annyit, hogy a verseny után fél évvel már kevesebb ösztöndíjat kapjon? Ez lenne a hosszú távú megbecsülés? Hiába tartozott azon kevesek közé, aki a legnagyobb versenyen is sikeres volt, mégsem kapja meg idén a tavalyi járandóságát?” – tette fel kérdéseit Csonka Gábor, aki Janics menedzsere, egyben a hazai szövetség elnökségi tagja.

„Folyamatosan azt halljuk Gyenesei István minisztertől, hogy nem csökken a sport támogatottsága. Csak az ilyen esetek után ez egyáltalán nem hihető” – háborgott Csonka, aki a szegedi egyesület vezetője is egyben. A kenus Vajda Attila is ennek a klubnak a versenyzője.