Négy csavarral rögzítik Barta Nóra gerincét

2009.02.20. 09:17 Módosítva: 2015.05.21. 01:15
Jelenleg az egy helyben ülés vagy állás is fárasztja Barta Nórát, a 2006-ban Európa-bajnoki bronzérmes műugrót. Dupla porckorongsérve van, két és fél év múlva műthették volna meg, de a miniszter közbeszólt. Barta nem szeretné kihagyni a római világbajnokságot, de a pesti Eb-re, valamint a londoni olimpiára készül.

“November közepén, amikor hazatértem Eindhovenből, ahol rendszeresen edzek, éreztem, hogy valami nincs rendben. December elején derült ki, porckorongsérvem van, ráadásként dupla. Pillanatnyilag akkora a baj, ha tíz percnél tovább ülök valahol, akkor úgy állok fel, mint egy vénember. Alig bírok kiegyenesedni. Futni sem tudok, mert állandó a fájdalmam” - mondta Barta Nóra.

Az olimpikon műugró körülbelül egy hónapja tudta meg, műteni kell a gerincét. Akkor szembesült azzal is, hogy hozzávetőleg két és fél év vagy három évet kell várni az operációra.

“Normális esetben végigvártam volna ezt az időt, mert nem szeretem, ha kivételeznek velem. Mivel viszont létszükséglet ez a beavatkozás a karrierem szempontjából, elfogadtam a miniszter segítségét. Előre kerültem a listán, hétfőn meg is műtenek.”

Bartának stabilizációs műtéte lesz, négy csavart kap, meg egy éket, és reméli, utána már soha nem lesz baja a derekával. “Olyan leszek, mint egy terminátor” - viccelődött.

Felépülése három hónapot vesz igénybe, utána már terhelheti, a térd vagy a vállműtéténél is ennyit kellett kihagynia. Arról sem tett le, hogy a júliusi, római világbajnokságon részt vesz.

“Róma csak egy állomás London felé, mert a fő cél az olimpia, ott szeretném életem legjobbját nyújtani. Persze a jövő évi budapesti Európa-bajnokság is roppant fontos lesz nekem, mert 2006-ban bronzérmet nyertem. Hazai közönség előtt versenyezni mindig nagy élmény.”

„A műugrónő esete újabb példa arra, mennyire nagy szükség van a sportegészségügynek önálló kórházra, önálló biztosításra, önálló központra” – jelentette ki Gyenesei István sportért felelős miniszter.