7 játékot hozott zsinórban, 12 milliót nyert

2009.02.23. 15:05 Módosítva: 2009.02.25. 21:19
Allister Carter 2-5-ről 9-5-re fordított a snooker Welsh Open döntőjében Joe Swail ellen, a 29 éves angol profi pályafutása első komoly tornáját nyerte.

Allister Carter nyerte a legjelentősebb snookertornák egyikét, a Welsh Opent, a világranglista-hetedik angol a newporti döntőben 9-5-re verte az északír Joe Swailt.

Carter komoly ellenfeleket győzött le a selejtezőkben, a hatszoros vb-döntős Jimmy White-ot, a 2006-ban világbajnok Graeme Dottot, a 2005-ben világbajnok Shaun Murphyt, az elődöntőben a világranglistán 31 Anthony Hamiltont. A világbajnok és a világranglistát vezető Ronnie O'Sullivan meglepetésre a második fordulóban kiesett, a hongkongi Marco Fu 5-3-ra verte.

Vasárnap a nagy tornákon élete első döntőjét játszó, a világranglistán 20. Swail kezdett jobban, Carter 2-1-es vezetése után négy frame-et nyert, 5-2-re vezetett. Carter innen jött vissza, zsinórban hét játékot hozott, megfordította és megnyerte a kilenc nyert frame-ig tartó döntőt.

A döntő első felében nem játszott jól, állítja, az esti szakaszra úgy tudott feljavulni, hogy képes volt kizárni a nyomasztó tétet. Tavaly döntőt játszott a vébén, idén egyetlen célja, hogy visszavágjon az akkori vereségért O'Sullivannek, akit még sosem győzött le.

A 29 éves Carter 13 éves profi pályfutása első komoly tornáját nyerte, pedig néhány évvel ezelőtt játéka holtpontra jutott, fel akart hagyni a snookerrel, pilótajogosítványt szerzett, repülni készült. Krónikus bélgyulladást diagnosztizáltak nála, állandó orvosi kezelés alatt áll. Amint nem csak a játékra koncentrált, teljesítménye feljavult.

Carter a szezon elejéig 693 380 fontot keresett, a mostani győzelemmel még 35 ezret (kb. 12 millió forintot) nyert.