Armstrong összetört, de indulna a Girón

2009.03.25. 12:28
Lance Armstrong hétfői kulcscsonttörése ellenére ott lesz az öt hét múlva rajtoló Giro d’Italia rajtjánál – legalábbis így nyilatkozott a történtek után egy nappal. Pedig sérülése súlyosabb, mint elsőre hitték, mert kiderült, hogy több helyen is eltört a kulcscsontja a jobb karjában. Állítólag egy hét múlva már így is edzhet.

A hétszeres Tour-győztes a kezdeti pánik ellenére optimista, és úgy gondolja, hogy a Castilla-León körverseny első szakaszán elszenvedett bukása nem gátolja meg abban, hogy életében először elinduljon a Giro d'Italián.

„A sérülés ellenére részt tudok venni a Girón. Az sem venné el a kedvemet, ha nem kerülnék csúcsformába addigra, és csak a többi versenyre való felkészülésnek tudnám használni a Girót”, árulta el Armstrong.

Az amerikai korábban is célzott arra, hogy az olasz körversenyen akár az összetett elsőségéért is harcba szállna több mint három éves kihagyása ellenére, amit csapatfőnöke, Johan Bruyneel szavai is alátámasztanak.

„Az nem lesz gond, hogy ott legyen a Giro rajtjánál, de ahhoz, hogy esélye legyen, jó formába kéne kerülnie. Elképzelhető, hogy adott esetben változtatunk a célkitűzéseinken, és más mentalitással vágunk neki a Girónak.”

Itt Bruyneel vélhetően arra célzott, hogy ha Armstrong nem tud olyan állapotba kerülni, hogy reális esélye legyen a rózsaszín trikóra, akkor a Girót tényleg csak felkészülési versenynek tekintik, és a korábbi évekhez hasonlóan ismét a Tour de France-ra koncentrálnak.

Armstrongot magyar idő szerint szerda délután műtik Austinban, a kerekes elárulta, hogy ha nem lép fel komplikáció, akkor várhatóan egy hét múlva szobabiciklin már edzhet.

A 37 éves amerikai első alkalommal esett töréssel. Csapatfőnöke elmondta, teljesen érthető, hogy bepánikolt közvetlenül a hétfői bukás után. Hozzátette, Armstrong szerencsésnek mondhatja magát, mert sokkal rosszabbul is járhatott volna. A kulcscsonttörés az egyik leggyakoribb sérülés a kerékpárosoknál, gyógyulási idejét négy-hat hét közé teszik.

Armstrong arról is beszélt, hogy remek formában érezte magát a bukás előtt, és bízik abban, hogy az előszezonban elvégzett kemény edzésmunka segíti gyors felépülését. Úgy véli, az is mellette szól, hogy ha valakit jó formában ér egy sérülés, utána eleve könnyebb visszanyernie ezt az állapotot.

A 100 éves évfordulóját ünneplő Giro május 9-én rajtol Velencéből.