Opening Day: indul a baseballszezon

2009.04.06. 23:35
A World Baseball Classic után a klubok is megkezdik szereplésüket, a legnagyobb bajnokság, a Major League Baseball hétfő éjszaka hivatalosan is kezdetét veszi. A tavalyi győztes már lejátszotta első meccsét, a philadelphiai örömünnepbe csúnyán belerondított az Atlanta.

Amit egy kontinens vár reszketve, ma este bekövetkezik: két héttel a World Baseball Classic után elkezdődik a 2009-es ML baseballszezon. Az Opening Day közel akkora esemény Észak-Amerikában, mint a Super Bowl, vagy a Stanley Kupáért hamarosan kezdődő jégkorongrájátszás, a nemzet legidősebb labdajátékát, a legtöbb mérkőzést hozó alapszakasz kezdetét kellő tisztelet övezi.

A Major League Baseball tavalyi szezonja több vaskos meglepetést hozott, kezdve azzal, hogy a Yankees nélkül kezdődött a rájátszás, befejezve a Philadelphia bajnoki címét hozó World Series-döntővel. A Phillies-t most sem sokan tartják esélyesnek arra, hogy a New York Yankees 2000-es címvédése után ők lesznek a következő back-to-back csapat, de tavaly is mindenki a Chicago Cubs-t várta a döntőbe.

opening

Ez idén sem változott, a mértékadó amerikai baseball szaklapok idén is a chicagóiakat tartják a National League legjobb csapatának, és már talán jár is az utoljára 1908-ban nyerő Cubs-nak egy döntő. Ebben a szakértők szerint a LA Dodgers, vagy a NY Mets akadályozhatja meg őket, de tavalyi győzelme után megnőtt a Phillies respektje is, sokan őket várják a konferencia keleti csoportjának élére.

Az American League a helyszíne az MLB legnagyobb rivalizálásának, az itteni Fradi-Újpest résztvevői a NY Yankees és a Boston Red Sox. A két klub egy csoportban szerepel (AL, keleti csoport), így többször is találkoznak a 163 mérkőzést számláló alapszakasz során, viszont biztos helyet a rájátszásban csak egyikük szerezhet, a másiknak a Wild Card ad esélyt, hogy a playoffba jusson.

A legerősebb csoportot a Tampa Bay Devil Rays egészíti ki, a tavalyi döntő vesztese a két hatalmasság előtt nyerte meg a csoportot, és erre többen idén is képesnek érzik a floridaiakat. A hagyományosan nagyon szoros American League-ben esélyes lehet még a döntőre a California Angels, a Minnesota Twins, de sokan a bostoni hegemónia eljövetelét látják az iszonyú hosszú alapszakasz előtt.

A szezon egyébiránt már tegnap elkezdődött, a bajnok bemutatkozása egy nappal minden évben korábban van a mezőnynél. A Phillies nem címvédőhöz méltón kezdte meg a címvédés felé vezető hosszú utat, az Atlanta a philadelphiai ünnepséget követően alaposan elverte a bajnokot, a fiatal Schafer például élete első MLB-ütését mindjárt a kókadt hazai szurkolók közé küldte.

A vezető amerikai szaklapok tippjei a 2009-es szezonra

A WS a World Series, azaz a döntő, elöl a győztessel, zárójelben a tavalyi tipp, ahol senki nem találta el a párosítást (Tampa Bay-Philadelphia) sem.
The Sporting News:
WS: Yankees-Cubs (Red Sox-Cubs)
Sports Illustrated:
WS: Mets-Angels (Detroit Tigers-Cubs)
ESPN Magazine:
WS: Devil Rays-Cubs
Lindy's:
WS: Yankees-Cubs (Tigers-Phillies)
Athlon:
WS: Red Soy-Phillies (Red Sox-Arizona Diamondbacks)
MLB.com:
WS: Red Sox-Cubs (Tigers-Cubs)
(Forrás: MLB.com)