Armstrongot letiltják a Tour de France-ról?

2009.04.11. 14:38 Módosítva: 2009.04.11. 14:50
Lance Armstrong kulcscsonttörése utáni lábadozása nem zavartalan, az amerikai klasszis attól tart, hogy esetleg nem lehet majd ott a júliusi francia körversenyen, amelyet korábban zsinórban hétszer is megnyert. A Nemzetközi Szövetség elnöke Armstrongnak ad igazat, zuhanyzással nem lehet megsérteni a doppingszabályzatot.

Csütörtökön a Francia Doppingellenes Ügynökség (AFLD) engedélyt kapott a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségtől (UCI) arra, hogy Armstrong ellen eljárást indítsanak, egy márciusi, véletlenszerű doppingellenőrzéskor kialakult incidens miatt. Az amerikai már attól fél, a francia hatóságok büntetésképp eltilthatják őt az idei Touron való indulástól.

Lance Armstrong
Lance Armstrong

A Nemzetközi Szövetség elnöke kiállt mellette

Pat McQuaid, az UCI elnöke pénteki nyilatkozatában megvédte Armstrongot, mert szerinte az amerikai nem követett el szabálytalanságot a zuhanyzással. Viszont élesen bírálta a francia hatóságot, amiért annak ellenére jelentették az ügyet UCI-nál, hogy tudták, a szövetségnek nincs hatásköre ebben az ügyben, véleménye szerint a média felé sem kellett volna kiszivárogtatni az esetet.

"Nagy az esélye annak, hogy nem engednek majd rajthoz állni a Tour de France-on - nyilatkozta letörten Armstrong. -Ez szörnyű, imádom a Tourt, indulni akartam, és ott lenni a legjobbak között."

Március 17-én Armstrong már Franciaországban készült az európai versenyekre, amikor az edzés után egy doppingellenőr beállított hozzá mintákat venni. A mintavétel meg is történt, ám az ellenőrzést végző személy utólag panaszt tett Armstrong ellen, mondván az amerikai megsértette a szabályokat, amikor a mintaadás előtt elment zuhanyozni.

Armstrongék állítják, hogy a versenyző engedélyt kapott a zuhanyzáshoz, és arról beszéltek, hogy azért nem történt meg az ellenőrzés azonnal, mert ő és csapatfőnöke, Johan Bruyneel is gyanúsnak találta a doppingellenőrt, és ezért előbb a szövetségnél érdeklődtek az illető személyazonossága ügyében.

A Girón ott lesz Armstrong

Az amerikai március végén, a Castilla-León körversenyen első szakaszán bukott, és törte kulcscsontját, ám a műtét jól sikerült, és már újra edz. A Giro d'Italia, amelyen Armstrong eredetileg a győzelemért szállt volna harcba, május 9-én kezdődik, és bár csúcsfomába szinte biztosan nem lesz, azért indulni fog, ha a vártnak megfelelően gyógyul.

"A tesztek után azt mondták, hogy minden negatív lett, most viszont előjönnek ezzel a 20 perc csúszással. Elképesztő, idén már 24-szer vizsgáltak meg gond nélkül a világ minden táján, de Franciaországban egyből felháborító vádakkal illetnek."

Armstrongnak korábban is voltak már problémái a franciákkal - különösen a francia médiával és a Tour szervezőivel - , ezért pesszimista az amerikai a Tour-indulást illetően. Johan Bruyneel is arról beszélt, hogy ez a mostani csak egy újabb próbálkozás arra, hogy Armstrongot lejárassák.

Egyelőre nem tudni, hogy valóban megbüntetik-e Armstrongot, és ha igen, hogyan, de az nagy hiba lenne a francia hatóságok részéről, ha nem engednék a Touron rajthoz állni Armstrongot.

Annak ellenére, hogy a három és fél év kihagyás után visszatért 37 éves amerikai mindig is megosztotta a közvéleményt, hatalmas érdeklődés övezi még most is. És mégis csak minden idők egyik legsikeresebb országúti kerékpárosáról van szó.