Újpest polgármestere kitiltja a fradistákat

2009.05.12. 15:59
Derce Tamás látta, ahogy a Fradi-szurkolók vasárnap a Tungsram-pályán törtek-zúztak, a létesítménynek egyharmad részben az önkormányzat is tulajdonosa.

A Ferencvárosi Futball Club, a Fradi-szurkolók csapata Újpesten, a Tungsram-pályán játszott BLASZ IV-es meccset vasárnap délután. A szurkolók 60 fős csoportja busszal indult haza a meccsről, majd az elvonulásukat biztosító rendőrökre támadtak. Egy embert rendőri intézkedés elleni ellenszegülés miatt, egyet hivatalos személy elleni erőszak miatt állítottak elő: fejbe dobott egy rendőrt, aki megsérült.

A csoport metrón utazott tovább, itt már a rendőrség bevetési egysége is kísérte őket. A Népligetnél ismét a rendőrökre támadtak, itt is megsérült egy járőr.

Dr. Baranyi József rendőr alezredes, a IV. kerület kapitányságvezetője elmondta, a rendőrt megdobó szurkoló ellen az Ügyészségi Nyomozóhivatal jár el, az Újpest Központ aluljárójában előállított szurkoló ellen szabálysértési eljárás indult.

Derce Tamás, Újpest polgármestere is jelen volt a Tábor utcában, két sarokkal arrébb meghallotta az üvöltözést, autóba ült, odament. A tomboló, törő-zúzó szurkolók és a rémült lakók láttán ő hívta ki a rendőrséget. Elmondása szerint a pályán se rendező, se gondnok, se biztonsági ember nem volt, egy pályamunkás vigyázott volna a rendre.

A IV. kerületi Önkormányzat harmadrészben tulajdonosa a Tungsram-pályának. A polgármester mint a tulajdonos képviselője hétfőn levelet küldött az MLSZ elnökének, és a kétharmadban tulajdonos General Electric magyarországi elnökének (ez az amerikai cég a Tungsram tulajdonosa), amelyben megtiltja, hogy a jövőben bármilyen FTC-csapat a Tábor utcában játsszon.

Sebesi Kálmán, az FFC elnöke szerint 200 szurkoló kísérte el őket, annak ellenére, hogy az FTC is éppen akkor játszotta NB II.-es meccsét Csepelen. A játékvezető petárdázás miatt egyszer félbe akarta szakítani a mérkőzést, de sikerült a drukkereket lecsillapítani.

Az FFC 4-0-ra verte az AS Rónát, négy fordulóval a vége előtt bajnok lett, a játékosok a csapatbusszal, a szurkolók 10-12 autóval az Üllői útra mentek ünnepelni. Sebesi szerint 50 ember maradhatott Újpesten, őket csak látásból ismeri. A pályát a zuglói Róna bérli, az FFC-nek ez idegenbeli meccs volt.