Az MSZP-s Mesterházy leverte Nagy Tímeát

2009.05.29. 14:03 Módosítva: 2009.05.29. 16:04
A kétszeres olimpiai bajnok Nagy Tímea a legminimálisabb különbséggel kapott ki a Sportegyesületek Országos Szövetségének (SOSZ) elnöki posztjáért zajló küzdelemben. Az MSZP-s Mesterházy Attila újabb négy évig hivatalban marad.

A Sportegyesületek Országos Szövetségéről (SOSZ) általában akkor hallani, amikor az év elején szétosztják az állami támogatást, meg a végén, amikor egy bállal lezárják az évet. Idén 115 millió forintot osztottak ki, és ezt az egyesületek kizárólag a működési költségekre fordíthatják. A SOSZ a sportot irányító szervezetek közül egyedül nem köztestület, a sporttörvényben nem szerepel.

Hogy idén még egyszer lehetett hallani a SOSZ-ról, azt annak köszönhette, hogy a szervezet történetében először ketten vettek részt az elnökválasztáson. Az eddigi elnököt, az MSZP parlamenti frakcióvezetőjét, Mesterházy Attilát kihívta a kétszeres olimpiai bajnok Nagy Tímea.

Mesterházyval elégedetlen volt a klubvezetők egy része – megosztó személyiségnek tartották –, mert nem hozott megfelelő támogatást. Úgy tudjuk, elsősorban az általános alelnök, Pazár Sándor (Bp. Spartacus) harcolt ellene.

Mesterházy - az MTI beszámolója szerint - programbeszédében az elmúlt négy év eredményeként azt említette meg, hogy a SOSZ egy forint állami pénz mellé tíz forint szponzori támogatást szerzett.

A másik elnökjelölt, a Hajós Alfréd Uszoda létesítményvezető-helyetteseként dolgozó Nagy Tímea a Magyar Olimpiai Bizottság két vezetője, Molnár Zoltán és Kovács Tamás között foglalt helyett a közgyűlésen. A MOB-tól ígéretet kapott arra, hogy a bizottság a Bay Béla Edzői Ösztöndíj Programhoz hasonlóan kész évi 100 millió forinttal támogatni a SOSZ-t, rajta keresztül az egyesületeket. Mivel a bejelentés alapvetően befolyásolhatta a szavazás eredményét, ezért még a voksolás előtt megkérdezték Molnár Zoltánt, hogy ez a mértékű támogatás csak abban az esetben érvényes-e, ha Nagy Tímea lesz az elnök. A MOB-főtitkár azonban erre nem adott egyértelmű választ.

A tisztújítás után Mesterházy két szavazattal többet kapott – 54-52 lett a végeredmény –, mint az előzetesen favoritnak tekintett Nagy Tímea. A szocialista frakcióvezető megbízatása csaknem a következő parlamenti ciklus végéig tart.

Nagy Tímeát ellenben általános alelnöknek választották meg nagy többséggel.