Cseh: Borzalmas a módosított szuperdressz

2009.06.26. 10:47
Bemegy alá a víz, gátolja a mozgást néhány újonnan beépített elem miatt – így jellemezte a módosított szuperdresszt Turi György, az országos bajnokság első napján négy aranyat szerző Cseh László edzője. A háromszoros olimpiai ezüstérmes 400 vegyesen eddig sem akarta hordani, úgy látszik, a rövidebb távokon sem fogja. Riválisai viszont előnybe kerülhetnek.

Az Arena X-Glide nevű új szuperdressze már nem olyan, mint a módosítások előtt volt. Legalábbis az nem, amelyiket Cseh László az egri országos bajnokság első napján viselt. „Egyszerűen szörnyű“ – mondta a versenyző edzője, Turi György.

„Miközben más sportszergyártóktól aprócska módosításokat is elfogadtak, az Arenának drasztikusan át kellett alakítania modelljét. Elküldték Lacinak ezt a változatot, nyugodtan állíthatom: katasztrofális. Nem elég, hogy szinte gátolja a mozgást egy beépített új elem miatt, de bemegy alá a víz is, így Csehnek a 200 gyors végén már nem az óra volt az ellenfele, hanem a saját szerelése“ – jelentette ki Turi.

D  FO20090625007

„Borzalmas“ – tette hozzá Cseh, aki érezhetően elfáradt az első nap után, meg is jegyezte, még csak keresi olimpiai formáját. „Kétszáz gyorson teljesen lelassított a végére, soha többé nem fogom felvenni“ – nyilatkozott a módosított szuperdresszről.

A Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) azért kért módosításokat, mert az új cáparuha a megengedettnél nagyobb felhajtóerőt biztosított. Érvénytelenítették emiatt 100 gyorson a francia Alain Bernard világrekordját is.

Cseh 400 vegyesen egyébként sem akarta viselni az új ruhát, úgy tűnik, most már 200 pillangón és 200 vegyesen sem fogja. A Speedót használó riválisok azonban újra lépéselőnybe kerülhetnek.

Húsz perc alatt Hosszú Katinka két aranyat nyert, ráadásként két igencsak energiát igénylő számban: 200 pillangón és 400 vegyesen.

„Mielőtt kimentem Amerikába tanulni, jóformán letettem az úszásról, csupán azért akartam folytatni, hogy megtartsam az ösztöndíjamat. Aztán kint valami megérintett: új közegbe kerültem, kiváló edzőhöz, és komolyan mondom, ismét megszerettem az úszást. Nyilván az is fontos, hogy a csapatban komoly úszók vannak, így például az olimpiai bajnok Rebecca Soni, akikkel élvezet együtt edzeni. Mára eljutottunk oda, hogy ugyanolyan izgalommal várom a versenyeket, mint kisgyerekként, és szinte égek a vágytól, hogy minél többet úszhassak" – magyarázta Hosszú.