Phil Taylor 20 vb-címmel lenne legenda

2009.06.27. 09:19
A brit dartskirály, Phil Taylor 48 évesen sem gondol a visszavonulásra, 14. vb-címe után egyre elszántabbnak érzi magát, úg érzi, 20-szoros világbajnokként tényleg legendává válna. A decemberi világbajnokságra kilencnyilas kiszállókat ígér ellenfeleinek.

Phil Taylor 14-szeres dartsvilágbajnok a csúcson akarja abbahagyni, de annak ellenére, hogy már 48 éves, szerinte ez még messze van. A címvédő úgy érzi, még mindig fejlődik a játéka, és bár tudja, hogy öregszik, az a célja, hogy 20-szoros világbajnokként vonuljon vissza, mert azt a csúcsot biztosan nem dönti meg soha senki.

„Ahogy erősödik a mezőny, úgy leszek én is egyre elszántabb. Azért akarok húszszoros világbajnok lenni, mert akkor vitathatatlanul a sportág legnagyobb alakja leszek, aki minden elismerésre rászolgál. Úgy érzem, a decemberi világbajnokságon képes leszek kilencnyilas kiszállásra is” – nyilatkozta a News of the Wolrdnek.

A kilencnyilas kiszálló

Egy dartsjátszma megnyeréséhez 501 pontot kell szerezni, ennek eléréséhez minimum kilenc nyílra van szükség. A kilencnyilas kiszálló olyan, mint a golfban a hole-in-one, a bowlingban a 300 pontos tarolás, a snookerben a 147-es break, azaz ritka bravúr. A dartsvilágbajnokságok történetében mindössze két játkosnak sikerült, az első Paul Lim volt 1990-ben, a második az idei vb-negyeddöntőben Raymond van Barneveld, aki nyereménye fölött további 20 000 fontot kapott a kunsztért.

„Felejtsék el Tiger Woodst és Roger Federert, egyikük sem dominált saját sportjában annyira, mint Phil – mondta Taylor ügynöke, Frankie Dettori. – A 20 világbajnoki cím igenis lehetséges, van még benne annyi, hogy meg tudja csinálni.”

Taylor legveszélyesebb kihívóját, Raymond van Barneveldet verte a legutóbbi vb-döntőben 7-1-re, rajta kívül James Wade, és a feltörekvő fiatalok, Gary Anderson, Colin Osborne és Jelle Klaasen lehet veszélyes a címvédőre. A decemberben a londoni Alexandra Palace-ban esedékes világbajnokság az első torna lesz, ahol 1 millió fontért küzdenek a résztvevők.