A magyar futball helye Ázsiában van

2009.07.10. 15:24

Valamit nem ártana gyorsan, jó érzékkel tisztázni a Haladás kazahsztáni továbbjutása után . Másról sem lehetett olvasni, mint hogy szegény szombathelyieknek mennyit kellett utazni – mintha a kazahoknak rövidebb lenne eljutni ide –, hogy Amerikába gyorsabban oda lehet érni. Meg hogy jaj, Kazahsztánban minden olyan rossz. Miért, nálunk jobb?

Jöttek az átállás nehézségei, a pálya göröngyei, ehhez hasonlók, nehezen érthető, miként lehet a talajra fogni, hogy a rutinos Kuttor Attila alászalad a labdának. Ideje észrevenni, ez a mi szintünk, nem kell felháborodni.

Az elmúlt években csak kínkeservesen sikerült kiverni mindhárom kazah csapatot, kétszer idegenben lőtt góllal – Videoton, Haladás –, egyszer, a Debrecennek döntetlennel és egygólos győzelemmel.

Azon is felesleges pattogni, hogy Ázsiában kell meccset játszani, arrafelé legalább még van csapat, amely ellen van esélyünk. Nem ártana felfigyelni arra a véget nem érő panaszáradat mellett, hogy olyan stadionnal, mint a karagandai, három magyar egyesületen kívül más nem büszkélkedhet. De a Haladás például nem.

Egyébként pedig nem lenne miért nyafogni, ha nem hajszállal, hanem kettős győzelemmel sikerülne kiütni ezeket a csapatokat. Akkor magasabban jegyeznének bennünket, kedvezőbb fekvésű országok csapataival kellene küzdeni, és nem július elején, hanem csak később. De hát kettős győzelemmel mikor is jutott utoljára magyar csapat bármelyik kupában? (A Debrecen a Hajduk Split ellen, 2005-ben.)

Még el sem kezdődött a futballszezon, máris helyben vagyunk, magyarázkodás, önsajnálat. Meg önáltatás, miszerint a svéd Elfsborg stílusa majd jobban fekszik nekünk. Ez a legnagyobb vicc, nekünk már max. a nem létező andorrai stílus fekszik, ha egyáltalán. A kazah sem csinál mást, csak fut, ütközik, a magyar viszont szereti a technikáját kiemelni, ami nincs.

A pozitív hangvételt sürgető George F. Hemingway biztosan észrevette a fejlődést most is. Két éve büszkén jelentette ki, majd évek múlva kell megnézni a Honvédot és a Hamburgot. Csapata akkor négyet kapott az UEFA-kupában a németektől. A különbséget láttuk: a Hamburg harcban volt a sorozat idei döntőjéért, a Honvéd a hazai kupát malacgóllal nyerte.

A magyar futball helye Ázsiában van, ennyi az egész. Pontosabban: az Európába visszavezető utat Ázsián keresztül kell megtalálni. Nyafogással, magyar gőggel nem fog menni.