6 világcsúcs, Hosszú Katinka Európa-csúcsa

2009.07.26. 20:44
A vizes világbajnokság első úszónapján hat világcsúcs is megdőlt, a magyaroknak egy 6. és egy 8. hely mellett egy Európa-csúcs, és országos csúcs jött össze, amelyet a döntőről lemaradó Gyurta Dániel úszott, aki Güttler Károly 16 éves csúcsát döntötte meg.

Egy hatodik és egy nyolcadik helyezés lett a római vizes vb vasárnapi, első úszónapjának magyar termése: előbbit a 400 m gyors döntőjében Kis Gergő produkálta, az utóbbit a 4x100 méteres női gyorsváltó érte el. Az ajkai Kis a délelőtti selejtezőben saját országos csúcsát javította meg 3:46.38-ról 3:45.68 percre, az esti döntőben azonban már nem tudott tovább faragni legjobbján, de így is kiválóan versenyzett.

A női gyorsváltó is jól szerepelt, a Dara Eszter, Verrasztó Evelyn, Mutina Ágnes és Hosszú Katinka összeállítású négyes szintén délelőtt volt gyorsabb, akkor 3:37.64 perccel, magyar csúccsal ért célba, nyolcadikként, s jutott be még éppen a döntőbe, ahol szintén 8. lett a fáradt négyes, amely 3:39.53 perc alatt teljesítette a távot.

A váltóban is szereplő Hosszú és Verrasztó szólóban is elindult, előbbi délelőtt remekelt, Európa-csúcsot ment 2:09.12 perccel (a francia Camille Muffat 2:09.39-es idejét döntötte meg).

Az esti elődöntőben már nem ment ilyen jól, (2:10.01), s a hetedik idővel jutott a döntőbe. Verrasztó a selejtezőben nem úszta ki magát (2:11.61), a folytatásban azonban kevés híján visszavette frissiben elveszített országos csúcsát Hosszútól. Végül is összesítésben ő az ötödik lett, vagyis mindketten úszhatnak a hétfő esti döntőben.

Hosszú: majd a holnapi döntőben hősködhetek

"Az edzőm azt mondta, hogy az elődöntőben ne hősködjek, vissza is fogtam magam, ezért aztán kissé le is maradtam a végén. Viszont a holnapi döntőben már hősködhetek, vagyis edzői engedéllyel próbálkozhatok, és meg is teszem - nyilatkozta a verseny után Hosszú Katinka. - Azt külön nagy dolognak tartom, hogy két magyar lány is ott lehet a 200 vegyes világbajnoki döntőjében."

A vb nyitónapján Kis, Hosszú és a váltó magyar rekordján kívül még egy országos csúcs született: előfutamában 100 m mellen Gyurta Dániel verte meg Güttler Károly csaknem 16 évet élt rekordját, a valamikor világcsúcsként jegyzett 1:00.95-öt javította 1:00.26 percre.

Emellett született hat világcsúcs is: férfi 400 m gyorson a német Paul Biedermann, női 100 m pillangón a svéd Sarah Sjostrom, női 200 m vegyesen az amerikai Ariana Kukors, női 400 m gyorson az olasz Federica Pellegrini, női 4x100 m gyorsváltóban a holland négyes, illetve ugyanebben a számban, 100 méteren, a németek első úszójaként Britta Steffen döntötte meg a világrekordot.