Cseh nem lázas, de kihagy egy számot

2009.07.24. 12:01
Csütörtöki fertőzése után esze ágában sincs visszalépni a római világbajnokságtól Cseh Lászlónak, de a 200 pillangón nem úszik. Nem csaphat össze az amerikai Michael Phelpsszel, pedig az olimpián ezen a távon volt a legközelebb hozzá.

Nincs már láza Cseh Lászlónak, akit csütörtökön, a római repülőtérről kórházba kellett vinni. A magyar úszócsapat legjobbja indul a világbajnokságon, de programja rövidült.

Péntek délutánra a szakvezetők eldöntötték, hogy a technikai értekezleten visszaléptetik Cseh Lászlót a 200 m pillangótól. "Így egy nappal több marad arra, hogy visszanyerje az erejét, azaz csak szerdán kell először rajthoz állnia" - mondta Kiss László szövetségi kapitány.

Cseh a két vegyesúszó-számban indul: 200-on szerdán előfutamot és középfutamot, másnap döntőt úszik, vasárnap 400 vegyesen indul. Ha teljesen jól érzi magát, a pénteki 4x200 méteres gyorsváltóba is beszáll.

„Már egész jól vagyok, a hőmérő 36,6-ot mutatott ma reggel, csak a hasam fáj még, de már nem annyira, mint tegnap – mondta a Pekingben háromszoros olimpiai ezüstérmes pénteken reggel a T-Mobile Sporthír Szolgálatnak. – A délelőtti edzést kihagyom, egy kicsit még pihenésre szorulok, de délután, ha nem esek vissza, keveset már úszni is fogok."

„Nem lepett meg annyira az eset, mert a közelmúltban már volt úgy, hogy egyik napról a másikra elkapott a hasfájás, csak akkor nem volt majd 40 fokos lázam. Ennél rosszabb aligha történhetett volna, de próbálom összeszedni magamat. Szó sincs arról, hogy a világbajnoki szereplést lemondanám, csupán az a kérdés, hogy az eredeti versenyprogramomon változtatni kell-e, vagy sem."

Turi György, Cseh edzője elmondta a 200 méteres pillangó döntője arra a napra esik, amikor a Cseh számára még fontosabb 200 méteres vegyes középdöntőjét rendezik. Mivel a betegség feltehetően sokat kivett a versenyzőből, mérlegelték, hány számot vállalhat.

A pekingi olimpián 200 pillangón volt a legközelebb az amerikai Michael Phelpshez, most is nagy verseny lehetne közöttük. A két úszó Rómában csak ezen a távon csaphat össze, mert az amerikai a két vegyest nem vállalja.

Cseh úgy érezte, 200 vegyesen sok benne maradt az olimpián, ezért javíthat korábbi Európa-csúcsán. Ezen a távon az amerikai Ryan Lochte mellett Eric Shanteau is nagy időt úszott az amerikai bajnokságon.

Cseh láza csütörtökön 39 fok fölé emelkedett, egyre jobban fájt a hasa, így erős lázcsillapítót és infúziókat kapott, de az is csak 38 fokig tudta mérsékelni. Estére sokat javult az állapota, ezért a magyar csapat orvosának egyetértésével csatlakozhatott csapattársaihoz, és a küldöttség szálláshelyén külön szobát kapott, hogy teljes nyugalomban pihenhessen.