Armstrong jövőre megállítja Contadort?

2009.07.27. 18:07 Módosítva: 2009.07.28. 09:44
A spanyol Alberto Contador 2007 után másodszor is megnyerte a Tour de France-t, amely vasárnap Mark Cavendish hatodik szakaszgyőzelmével zárult. Lance Armstrong is elégedett lehet összetettben elért harmadik helyével, de jövőre a győzelemért jön. Nem lesz könnyű dolga, de a 37 éves amerikai már sokszor bizonyította, sosem szabad leírni.

"Jövőre egy olyan csapattal térek vissza, amely kizárólag rám koncentrál" - nyilatkozta a verseny után a Marcának a második Tour de France győzelmét arató Alberto Contador utalva arra, hogy a jövőben nem kíván senkivel osztozni a csapatelső pozícióján.

Armstronggal szemben ugyan a versenyben egyértelmű volt a fölénye, de az amerikai múltja miatt az Astana kettejükre, és nem kizárólag Contadorra volt felépítve. Nyilvánvaló volt, hogy ez a szituáció egyiküknek sem volt a legjobb, de végül is mindketten dobogóra értek, és jövőre már csak ellenfelek lesznek, csapattársak nemigen.

Contador és Armstrong a dobogón

Contador a 2007-es Touron aratott meglepetés győzelmével robbant be igazán az országúti kerékpározás elitjébe, és azóta egyetlen háromhetes körversenyen sem tudták legyőzni. "Nagyon elégedett vagyok második Tour-győzelmemmel, amely különösen nehéz volt, viszont emiatt nagyon különleges is."

A Tour de France új királya

A spanyol lapok éltették az immár kétszeres Tour-győztes Contadort, a franciák inkább azt emelték ki, hogy a Tour de France az elmúlt évek doppingbotrányai után ismét a versenyzésről szólt. Armstrongot is dicsérték, az olasz lapok Contador és Armstrong nem túl bensőséges kapcsolatára mutattak rá.

Contador elég simán, több mint négyperces előnnyel nyerte az idei Tourt, győzelmének alapjait már a nyitószakaszon, a 15 km-es időfutamon lerakta, és előnye a csapatidőfutamban - Armstrongot leszámítva - minden vetélytársával szemben nőtt. Ráadásul rögtön az első hegyi szakaszon a támadott, a verbieri befutónál egyértelművé tette, hogy nincs nála erősebb a mezőnyben, és ezt a 40, 5 km-es időfutamban aratott szakaszgyőzelmével tovább erősítette.

Contador és csapattársa, a hétszeres Tour-győztes Armstrong rivalizácója a Tour egyik legérdekesebb párharca volt, annak ellenére, hogy elég hamar kiderült: Contador jóval erősebb volt, mint a három év kihagyás után visszatért amerikai.

"Az volt a célom a Touron, hogy a legjobbamat nyújtsam, és bár voltak nálam erősebbek, akiket nem mindig tudtam követni, de ha figyelembe vesszük a koromat és az idei eredményeimet, akkor ez a harmadik hely nem számít rossznak" - ismerte el Armstrong, akit korábban sosem tapasztalt lelkesedéssel fogadtak a francia szurkolók, és a szervezők is.

Armstrong 1999 és 2005 között zsinórban hétszer nyerte meg a Tour de France-t és legyőzhetetlensége, illetve arrogáns modora miatt nem számított kedvencnek Franciaországban. Most azonban minden szakaszon vastaps és ujjongás fogadta az immár nem legyőzhetetlen, de sokkal közvetlenebb és emberibb Lance Armstrongot, aki a csapatidőfutamban és a Mont Ventoux-n azért megmutatta, hogy nem véletlenül nyert hét Tourt.

Eddig nem bukott le senki

Az idei Touron közel 500 doppingvizsgálatot végeztek, de egyelőre nincs hír arról, hogy bárki is pozitív mintát adott volna. Ez még változhat, hiszen a májusi Girón második Danilo Di Lucáról is júliusban derült ki, hogy CERA nyomait mutatták ki a Giróról származó mintáiban. Érdekesség, hogy a tavalyi mintákat is újra fogják vizsgálni CERA után kutatva, így akár még a tavalyi eredmények is változhatnak.

Az nem meglepő, hogy Armstrong a verseny után nem ünnepelte együtt csapattársaival Contador győzelmét, hiszen a két sztár kapcsolata a cáfoló nyilatkozatok ellenére a kezdetektől fogva nem volt felhőtlen, és ez a vesenyen is kiderült.

Várhatóan nem is fognak többet egy csapatban versenyezni, mivel az Astana, minden idők egyik legerősebb csapata a szezon végén felbomlik. És bár a csapat egy része - köztük a csapatfőnök Johan Bruyneel-vel - vélhetően követi Armstrongot új csapatába (Team RadioShack), Contador ez alól várhatóan kivétel lesz.

De akárhol is fog kikötni Contador, meg kell tanulnia csapatemberként, a csapatutasításokat betartva versenyeznie, mert nem felejtheti el, hogy hiába ő a legerősebb, segítői nélkül nem nyerhetett volna Tour de France-t.

Ki győzheti le Contadort?

A képességeit és a korát alapul véve Contadorban benne lehet még jó néhány Tour de France győzelem, de hogy ebből mennyit fog tudni megvalósítani, az sok tényezőtől függ, többek közt az ellenfelektől.

Spanyol hegemónia

Contodar győzelmével folytatódott a spanyolok uralma a Tour de France-on, hiszen 2006-óta sorozatban negyedszer nyerte spanyol versenyző az összetettet. 2006-ban Landis kizárása után Oscar Pereiro Sio győzött, 2007-ben Contador, tavaly pedig Carlos Sastre vitte haza a sárga trikót.

A most második helyen végzett Andy Schleck lehet az egyik legnagyobb kihívója a következő években, hiszen a legjobb fiatalnak járó fehér trikót elnyerő luxemburgi volt az, aki a leginkább tudta tartani a lépést Contadorral a hegyekben. De ahhoz, hogy esélye legyen a Tour-győzelemre Schlecknek, javulnia kell az időfutamban, hiszen Contador a két egyéni időfutamban összesen egy percet vert rá, ami jelentős különbség.

Jövőre ott lesz még egyszer Armstrong is, és bár győzni megy a Tourra 2010-ben is, azért meglepetés lenne, ha egy jó formában lévő Contadort 38 évesen le tudna győzni. Persze a tapasztalat mellette szól, ez komoly előnye az amerikainak a sokszor még mindig meggondolatlan Contadorral szemben.

Ivan Basso vagy Alejandro Valverde is megszorongathatja még a jövőben Contadort, előbbi kétéves eltiltás után tért vissza tavaly ősszel, és a májusi Girón biztatóan szerepelt, így jövőre vélhetően elindul a Touron. Valverde, aki 2010-ben is csak akkor állhat rajthoz a Touron, ha az nem fogja érinteni Olaszországot, ugyan az elmúlt években inkább az egynapos versenyeken jeleskedett, de a mostani Tour előtt kiváló formában volt.

Hogy az idei Touron leszerepelt összetett menők, mint Carlos Sastre, Cadel Evans vagy Gyenisz Mencsov mire lehet képes a jövőben, kérdéses, de vélhetően azért ők is ott lehetnek még az élmezőnyben.

Akik még kiemelkedtek a mezőnyből

Mark Cavendish szenzációs teljesítményt nyújtva a huszonegyből hat szakaszt is meg tudott nyerni, mégis, a legjobb sprinternek járó zöld trikót nem ő, hanem a norvég Thor Hushovd vehette át.

Mark Cavendish

Cavendish pályakerékpárosként érte el első nagy sikereit, többek között világbajnok volt madisonversenyben, csak 2005-től kezdett el országúton versenyezni. A 24 éves Cavendish 2007-ben indult először a Touron, de akkor bukás miatt hamar feladta. Tavaly négy szakaszt nyert a Touron, de a pekingi olimpia miatt - ahol Wigginsszel végül nem sikerült érmet nyerniük a madison versenyben - nem fejezte be a versenyt.

Ennek oka, hogy bár Hushovd csak egy szakaszon győzött, de rendre ott volt az első háromban, és mivel ő a hegymenetet jobban bírja, mint Cavendish, a hegyi szakaszok sprinthajráiban szerzett pontjainak is köszönhetően megszerezte a zöld trikót.

Pedig a pályakerékpáros múlttal rendelkező Cavendish-nél nincs gyorsabb a mezőnyben, sík terepen képtelenség megverni. Egyrészt ő a leggyorsabb, másrészt csapata, a Columbia rendre hibátlanul vezeti fel neki a hajrákat, ami már önmagában nagy előnyt jelent Cavendish-nek az ellenfelekkel szemben.

"Csodálatos érzés, nagyon büszke vagyok, hogy meg tudtam nyerni a párizsi befutót. Izgatott voltam, amikor néhány szakaszon keresztül rajtam volt a zöld trikó, de Hushovd jól ment, megérdemelte. Nem panaszkodhatok, hat szakaszt nyertem" - nyilatkozta Cavendish, aki összesen 10 szakaszgyőzelmével - tavaly is nyert négyet - immáron minden idők a legeredményesebb brit versenyzője a Touron, az eddigi rekordot Barry Hoban tartotta nyolc szakaszgyőzelemmel.

Akit ki kell még emelni, az Fabian Cancellara, hiszen a svájci világbajnok megnyerte a nyitószakaszt, és utána öt napon keresztül viselte a sárga trikót. Sokat segített a két Schecknek is, bár nem hegyimenő, egyre jobban bírja a nehezebb emelkedőket is.

Az idei Touron Cancellárán és Contadoron kívül csak az olasz Rinaldo Nocentini viselte a sárga trikót, Armstrong a negyedik szakaszon 22 századdal lemaradt róla. A legjobb hegyimenőnek járó pöttyös trikót Franco Pellizotti nyerte, a csapatversenyt pedig az Astana. Összesen 15 versenyző (illetve a csapatidőfutamon az Astana) osztozott a 21 szakaszgyőzelmen, Cavendish mellett csak Contador nyert egynél több etapot. A három hét alatt 3459,5 km-et tettek meg, és mindössze 24 nem tudták befejezni a versenyt.

Eredmények. Tour de France 2009

Az összetett végeredménye:
1. Alberto Contador Astana in 85:48:35
2. Andy Schleck Team Saxo Bank 4:11mp hátrány
3. Lance Armstrong Astana 5:24mp
4. Bradley Wiggins Garmin 6:01mp
5. Frank Schleck Team Saxo Bank 6:04mp

A pontverseny végeredménye
:
1. Thor Hushovd Cervelo Test Team 260 pont
2. Mark Cavendish Team Columbia 235 pont
3. Gerald Ciolek Team Milram 148 pont

A hegyiverseny végeredménye:
1. Franco Pellizotti Liquigas 210 pont
2. Egoi Martinez Euskaltel 135 pont
3. Alberto Contador Astana 126 pont

A 25 éven alattiak versenyének végeredménye:
1. Andy Schleck Team Saxo Bank 81:50:28
2. Vincenzo Nibali Liquigas 3:24mp hátrány
3. Roman Kreuziger Liquigas 10:05mp