Fiúkat még nem úszom le, de közel vagyok

2009.07.30. 15:07
Federica Pellegrini tavalyi olimpiai bajnoki címe után dresszt váltott, és az új ruhában is halmozza a világrekordokat. Kétszeres vb-aranyérmes Rómában, ami csak erősítette önbizalmát.

A római úszó világbajnokság hazai sztárja egyértelműen Federica Pellegrini, aki jövő szerdai, 21. születésnapja előtt már két aranyat nyert, mindkettőt világcsúccsal.

400 gyorson ő volt az első nő, aki 4 percen belül teljesítette ezt a távot. 200 gyorson már az elődöntőben is óriási világcsúcsot úszott, és ezen az idején még egyszer javított szerda délután - 1:52.98 -, a nyomába sem tudtak érni riválisai, akkor is áttört egy álomhatárt.

Pellegrini páratlan tehetségű versenyző, hiszen már a 2004-es olimpián, tizenhat évesen ezüstérmes volt kétszázon, ezzel ő az olasz sport legfiatalabb egyéni érmese. 2008-ban 400 gyorson már aranyat nyert. Ennek az első helynek különlegessége, hogy ő volt az egyetlen aranyérmes Pekingben, aki az Arena szuperdresszeit viselte.

A mostani vb-re váltott, a szintén olasz Jaked ruháját vette fel, ebben is ellenállhatatlanul gyors volt. Az ő személye bizonyítja leginkább a dresszháború kellős közepén, hogy úszó is kell a ruhába, hiszen a Speedo termékeit is viselte már évekkel ezelőtt.

Pellegrini újabb vb-aranya után így felelt arra a kérdésre, hogy jelenleg ő-e a legjobb olasz sportoló. “Húszéves koromra 10 világcsúcsot úsztam, olimpiai aranyat nyertem, többszörös világbajnok vagyok, szerénytelenség nélkül mondhatom, így van.”

Hozzátette, nem a döntős ideje lepte meg, hanem az, hogy a kétszáz elődöntőjében világcsúcsot repesztett, mert nem volt tökéletes az úszása, fáradtnak érezte magát. „Kétszázon már olyat úsztam, ami már majdnem férfi idő. A tréningeken még nem tudom legyőzni a férfiakat, de már közel vagyok hozzá.”

Bármennyire is magabiztos az olasz klasszis, azért a német Biedermann tíz másodperccel jobbat úszott nála, vagyis inkább csak az edzőpartnerei legyőzéséről van szó, mert a férfi ranglista századikja is öt másodperccel jobb nála.

A könnyedsége miatt Légbuboréknak becézett Pellegrini csütörtökön a 4x200-as gyorsváltóban akár egy újabb érmet is szerezhet.