Gyurta megnyugtató úszással ment tovább

2009.07.30. 11:50 Módosítva: 2009.07.30. 11:51
A két aranyesélyes - Cseh László és Hosszú Katinka - mellett a női 4x200-as gyorsváltóért is lehet izgulni az úszó-vb csütörtöki délutáni döntőiben. Gyurta Dániel nagy riválisát nem hagyta maga mellől elmozdulni, tartalékolva lett második mögötte.

A római úszó világbajnokság csütörtöki versenynapjának délelőttjén bemutatkozott a 2004-ben olimpiai ezüstérmes Gyurta Dániel, akitől a szakemberek dobogót várnak ezen a világbajnokságon. A 200 mellen induló magyart az utolsó előfutamba sorolták be, nagy riválisa, az amerikai Eric Shanteau mellé.

Gyurta hagyományosan lassabban kezdett, aztán felvette a tempót, 150-nél már másodikként fordult, és csak arra vigyázott, hogy ragadjon az amerikaira, tökéletesen osztotta be erejét, érezhetően visszafogta magát, de így is mindössze három századdal maradt el pekingi idejétől, ami akkor Európa-rekord volt. Délután az elődöntővel folytatódnak a szám küzdelmei.

Verrasztó Evelyn 100 gyorson nagyon kitett magáért, kilencedik idővel ment tovább az elődöntőbe, vagyis délután akár döntőbe is kerülhet, ha még képes javulni egy keveset. Dara Eszter nem jutott tovább ezen a távon, Bernek Péter sem 200 háton.

A 4x200-as női gyorsváltó - Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn, Dara Eszter, Jakabos Zsuzsa - új országos csúccsal, hetedik helyen jutott a fináléba. Hosszú Katinka a délutáni döntőben már beszáll, vagyis akár még előre is léphetnek.

Délután a már említett versenyzők mellett Cseh László 200 vegyesen, Hosszú Katinka 200 pillangón úszik. Mindketten Európa-csúccsal, és a legjobb idővel jutottak be a fináléba. Cseh századra ugyanannyit úszott, mint nagy riválisa, Ryan Lochte, ebben a számban Kis Gergő a nyolcadik idővel döntős.