Pars 1. helyen vb-döntős kalapácsvetésben

2009.08.15. 15:59
Első dobását elrontotta, következőre a második helyen bejutó lengyel Ziolkowskinál 80 centivel dobott nagyobbat, a szám döntőjét hétfőn rendezik a berlini világbajnokságon.

Pars Krisztián az első helyen jutott be a selejtezőből a berlini atlétikai világbajnokság hétfői döntőjébe. Az olimpiai ezüstérmes kalapácsvető első dobása - a hálót érintve - csak 72,94 méterig szállt, jóval elmaradt a 77,50-es selejtezőszinttől. Másodikra javított, 78,68 méterrel a kvalifikáció győzteseként jutott tovább. A szombathelyi Dobó SE versenyzője ezzel folytatta jó sorozatát, 1999 óta minden nagy világversenyen bejutott a fináléba.

K EPA20090815028

Az olimpiai bajnok szlovén Primos Kozmus (77,55 m) elsőre megdobta a szintet, a világranglistán harmadik Jurij Sajunu (71,37) - Ivan Tyihon és Vagyim Gyevjatovszkij lebukása óta az elsőszámú fehérorosz dobó - viszont kiesett.

Pars mögött a Sydneyben olimpiai bajnok lengyel Szymon Ziolkowski (77,89 m) és a fehérorosz Pavel Krivitszkij (77,85) érte el a legjobb eredményt.

"Már elsőre szerettem volna megdobni a szintet, de kicsit megzavart, hogy csaknem 50 percet csúszott a program, ráadásul már az eredeti kezdés előtt egy órával kihoztak a pályára bennünket. De nem izgultam, meg sem fordult a fejemben, hogy baj lehet. Másodikra már teljesítettem a feladatot" - mondta a 27 éves Pars.

A többiekkel nem foglalkozott, nem is tudta, ki mekkorát dobott, csak önmagára figyelt. Úgy érzi, a döntő már egészen más lesz, ott az első pillanattól keményen oda kell tennie magát.

Amennyiben folytatja idei remeklését - 18 versenyből 18-at nyert - úgy ő lehet a magyar atlétika első világbajnoka. A férfi kalapácsvetés döntője hétfőn 18:05 órakor kezdődik.